Evenimentul Zilei > Actualitate > Vine foametea. ONU avertizează: Oamenii vor începe să mănânce frunze. Lumea moare pe capete din cauza neajunsurilor
Vine foametea. ONU avertizează: Oamenii vor începe să mănânce frunze. Lumea moare pe capete din cauza neajunsurilor

Vine foametea. ONU avertizează: Oamenii vor începe să mănânce frunze. Lumea moare pe capete din cauza neajunsurilor

Organizația Națiunilor Unite atrage atenția de luni de zile asupra foametei numind-o cea mai mare catastrofă alimentară din lume din ultimul deceniu.

În părți din regiunea Tigray din Etiopia, oamenii mănâncă acum doar frunze verzi zile întregi. O femeie și copilul ei, care cântărea doar 1,7 kilograme, au murit de foame la o clinică medicală săptămâna trecută. Locuitorii au murit de foame în fiecare dintre cele peste 20 de districte în care operează o organizație de ajutorare.

Documentele interne și mărturiile martorilor oculari au dezvăluit acum primele victime ale foametei de când guvernul etiopian a impus o „blocadă de facto a ajutorului umanitar” în iunie.

„Eu doar plâng”: a murit de foame

„Omorâți oameni”, a declarat Hayelom Kebede, fostul director al Spitalului de Referință Ayder din Tigray, principalul spital de referință din Tigray, într-un apel telefonic din această lună către Ministerul Sănătății din Etiopia. „Ei au spus: «Da, bine, o vom transmite prim-ministrului». Ce pot să fac? Pur și simplu plâng”.

Kebede a prezentat agenției The Associated Press imagini ale câtorva dintre cei 50 de copii care au primit „îngrijiri foarte intensive” din cauza malnutriției, primele imagini de acest fel care au apărut din Tigray în ultimele luni. În una dintre ele, un copil mic, cu ochi care par speriați, se uită fix în camera de filmat, cu un tub de hrănire în nas instalat artificial în gâtul său și o amuletă de apărare.

ONU atrage atenția de luni de zile asupra foametei

Aproape că s-au epuizat stocurile de medicamente, iar personalul spitalului nu a mai fost plătit din iunie, a precizat Hayelom. În alte părți, condițiile în care trăiesc cele 6 milioane de locuitori din Tigray sunt deseori și mai rele.

Blocada organizată de guvernul de la Addis Abeba, capitala Etiopiei, și foametea care o acompaniază constituie o nouă etapă în conflictul de 10 luni dintre forțele Tigray și autoritățile etiopiene, împreună cu aliații săi.

Statele Unite au emis acum un ultimatum: luați măsuri pentru a pune capăt luptelor și lăsați ajutoarele să circule liber, sau un nou val de sancțiuni ar putea veni în câteva săptămâni.

De la ce a plecat conflictul

Războiul a început de la o dispută politică între premierul, premiul Nobel pentru Pace 2019 Abiy Ahmed, și tigrayenii care dominaseră de mult guvernul național represiv al Etiopiei. Din noiembrie, au declarat martorii, forțele etiopiene și cele din Eritreea vecină au jefuit sursele de hrană și au distrus centre de sănătate.

În luna iunie, combatanții Tigray au recucerit această regiune, iar guvernul Etiopiei a decretat un armistițiu, citând argumente umanitare. Însă, în schimb, guvernul a blocat regiunea mai mult ca niciodată, de teamă că forțele Tigray vor primi ajutoare.

În Etiopia sunt distribuite peste 350.000 de tone de ajutoare alimentare, însă doar o mică parte din acestea pot ajunge în Tigray. Autoritățile sunt atât de prudente încât muncitorii umanitari care se îmbarcă pe zborurile rare spre regiune au primit o listă ciudată de produse pe care nu le pot aduce: ața dentară. Desfăcătoare de cutii de conserve, multivitamine, medicamente, fie ele și personale.

Prim-ministrul Etiopiei neagă existența foametei

Prim-ministrul Etiopiei și alte înalte oficialități au respins faptul că în Tigray există foamete. Guvernul a dat vina pe forțele din Tigray și pe insecuritate pentru problemele legate de livrarea ajutoarelor. De asemenea, a acuzat grupurile umanitare că sprijină și chiar înarmează luptătorii din Tigray.

Billene Seyoum, o purtătoare de cuvânt a prim-ministrului, nu a spus când guvernul va autoriza accesul în regiune la serviciile de bază. Ea a precizat într-o declarație că guvernul „a deschis accesul la rutele de ajutor prin reducerea numărului de puncte de control de la șapte la două și prin crearea de poduri aeriene pentru zborurile umanitare”. Dar materialele medicale de pe primul zbor al Uniunii Europene au fost retrase în timpul unei inspecții guvernamentale, iar astfel de zboruri nu pot transporta ajutoarele alimentare necesare pe scară largă, washingtonpost.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: