Evenimentul ZileiSocialSpaceX bate un nou record. Cel mai mare număr de sateliți trimiși în spațiu cu o singură rachetă

SpaceX bate un nou record. Cel mai mare număr de sateliți trimiși în spațiu cu o singură rachetă

SpaceX bate un nou record. Cel mai mare număr de sateliți trimiși în spațiu cu o singură rachetă
SpaceX, compania lui Elon Musk a stabilit un nou record mondial. Cel mai mare număr de sateliți trimiși vreodată în spațiu cu o singură rachetă. Nu mai puțin de 143 de sateliți, de diverse forme și mărimi, au ajuns pe orbită cu o rachetă Flacon 9.

SpaceX bate un nou record. Lansată din Florida, racheta Falcon 9 a dus în spațiu 133 de sateliți comerciali și guvernamentali și 10 sateliți ai SpaceX, aceștia din urmă adăugându-se „mega-constelației” de minisateliți de telecomunicații Starlink, destinați să ofere internet în bandă largă pe întreg globul.

Lansarea a avut loc cu o întârziere de 24 de ore față de termenul stabilit inițial. Misiunea a purtat numele de „Transporter-1”.

Care a fost recordul anterior

Recordul anterior pentru cei mai mulți sateliți duși în spațiu cu un singur zbor fusese stabilit de o rachetă indiană. În 2017, aceasta plasase 104 sateliți la o lansare.

Această performanță este rezultatul unei revoluții în privința componentelor unui satelit, care au devenit mai robuste, miniaturizate și cu costuri mici, multe luate direct din aparate electronice precum smartphone-urile, ceea ce înseamnă că aproape oricine poate construi acum un satelit viabil care să ocupe un volum mic, scrie Digi24.

 

Comunicatul oficial al companiei lui Elon Musk

„Duminică, 24 ianuarie la 10:00 EST, Falcon 9 a lansat Transporter-1. Este prima misiune dedicată programului SmallSat Rideshare SpaceX, de la Complexul delansare spațială 40 de la Stația Cape Canaveral din Florida.

Primul amplificator al etapei Falcon 9 a susținut anterior lansarea celei de-a doua misiuni demonstrative a Crew Dragon. Misiunea ANASIS-II, o misiune Starlink și lansarea celei de-a 21-a misiuni de reaprovizionare a încărcăturii Dragon la Stația Spațială Internațională. După separarea etapei, prima etapă a lui Falcon 9 a aterizat pe o platformă staționată în Oceanul Atlantic.

La bordul acestei lansări se aflau 133 de nave spațiale comerciale și guvernamentale (vehicule CubeSats, microsats și vehicule de transfer orbital) și 10 sateliți Starlink. Sunt cele mai multe nave spațiale desfășurate vreodată într-o singură misiune. Sateliții Starlink de la această misiune au fost primii din constelație care s-au instalat pe o orbită polară”, se precizează în comunicatul oficial al companiei SpaceX.


Accesează: