Evenimentul Zilei > Social > Alertă în România! Bolnavii de cancer, în pericol de moarte
Alertă în România! Bolnavii de cancer, în pericol de moarte

Alertă în România! Bolnavii de cancer, în pericol de moarte

Lipsa medicamentelor necesare pentru tratarea bolnavilor de cancer a dus în pragul disperării mii de bolnavi din ţara noastră.

Situaţia este cu atât mai dramatică, cu cât Ministerul Sănătăţii nu poate demara achiziţii în lipsa unor date legate de cantităţile necesare pentru a acoperi nevoia de citostatice.

Sorina Pintea a declarat că fiecare unitate sanitară are obligativitatea de a se preocupa şi a asigura tratamentele necesare pentru pacienţi.

Ministerul Sănătăţii recunoaşte că se confruntă cu o gravă lipsă de medicamente încă din luna mai a acestui an. Până în prezent mii de bolnavi, veniți din toată Moldova, nu își mai pot continua tratamentele. Rafturile farmaciei sunt goale, iar pacienților li se spune să aștepte.

Mai grav, medicii spun că multe dintre ele nu pot fi înlocuite cu alte medicamente.

Fiind foarte scumpe, citostaticile nu pot fi cumpărate de toţi bolnavii.

Medicii spun că unii bolnavi vor fi trasferați la alte centre din țară sau chiar din străinatate pentru a-și continua tratamentul.

Până acum, lipsesc 12 medicamente pentru tratamentul cancerului, iar estimările arată că dacă nu se vor lua urgent măsuri, numărul dozelor lipsă va crește până la 40, în numai trei luni, , potrivit realitatea.net