Evenimentul Zilei > Actualitate > Școala s-a reluat în această dimineață, elevii au revenit în bănci. Se va încheia anul în condiții normale?
Școala s-a reluat în această dimineață, elevii au revenit în bănci. Se va încheia anul în condiții normale?

Școala s-a reluat în această dimineață, elevii au revenit în bănci. Se va încheia anul în condiții normale?

Școala a redebutat, luni, în formula obișnuită, odată cu semestrul al doilea, iar elevii au revenit acolo unde le este locul.

Școala se reia începând de astăzi, în varianta consacrată, cu elevii în bănci. Odată cu debutul semestrului al doilea, majoritatea grădinițelor, școlilor și liceelor își vor deschide porțile. În condiţiile în care 2.181 de localităţi se află în scenariul verde. 903 în scenariul galben şi 149 în scenariul roşu. Conform ultimelor date oferite de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI).

Școala își deschide porțile, elevii revin în bănci

Iată cum arată cele trei scenarii:

Scenariul verde, aferent localităţilor cu o rată de infectare cu COVID-19 la 14 zile mai mică sau egală cu 1 la o mie de locuitori. Asigură deschiderea cu prezenţă fizică a tuturor şcolilor, creşelor şi grădiniţele.

Scenariul galben, în localităţile cu rată de infectare între 1 şi 3/1.000, înseamnă prezenţă fizică pentru antepreşcolari în creşe, preşcolari în grădiniţe, pentru elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, precum şi pentru elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a.

În scenariul roşu, în localităţile cu rata de infectare peste 3/1.000, dar mai mică de 6/1.000, vin doar antepreşcolarii la creşe, preşcolarii în grădiniţă şi elevii învăţământului primar, inclusiv clasa pregătitoare, însă rămân în online cei din gimnazial şi liceal.

Masca de protecție este obligatorie

Dacă rata de incidenţă la două săptămâni trece de 6 la mie şi localitatea respectivă este carantinată de către autorităţi, se închid fizic toate unităţile de educaţie şi pe toate categoriile de vârstă se trece la sistemul de învăţare online.

Săptămâna trecută, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, spunea că, estimativ, în bănci vor reveni 2,4 milioane de elevi. Oficialul a spus că există posiblitatea să se facă o abatere. În cazul unităţilor de învăţământ în care există mai multe cazuri de cadre didactice infectate cu coronavirus sau cu infrastructură deficitară.

Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi universitar. Ș va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ. Și în timpul pauzelor, atât în interior şi exterior.