Evenimentul ZileiEVZ SpecialRomânul răpit de pirați în largul portului Lome a ajuns acasă la familie

Românul răpit de pirați în largul portului Lome a ajuns acasă la familie

Românul răpit de pirați în largul portului Lome a ajuns acasă la familie
Românul răpit anul trecut de pe o navă atacată de pirați în largul portului Lome, Republica Togo, în luna noiembrie, s-a întors în sfârşit acasă.
Românul răpit a stat 37 de zile în captivitate şi în sfârşit a fost repatriat. Anunțul a fost făcut de Adrian Mihalciou, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor.
Românul răpit. „Navigatorul a ajuns ieri, s-a văzut cu familia, totul e în ordine cu excepția zilelor petrecute acolo, în captivitate. Cei patru au stat 37 de zile în captivitate în mâinile piraților. Este un termen destul de scurt, compania și-a făcut repede datoria”, a declarat liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu.

Românul răpit era membru al echipajului petrilierului Agisilaos

Românul răpit era pe Nava Agisilaos, în care se aflau și alţi marinari români. Nava a fost atacată de pirați, la 20 de mile depărtare de portul Lome, din Republica Togoleză.
Mai mulți marinari au fost răpiți. Ministerul de Externe a anunțat atunci că a fost activată celula de criză, în timp ce Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a cerut măsuri urgente pentru a se asigura siguranța transportului maritim global.

Nava în care era românul a fost atacată de piraţi în Oceanul Atlantic

Reamintim că românul a fost printre navigatorii răpiți în 29 noiembrie 2020, în zona portului Lome, Republica Togo.

„Nava Agisilaos, sub pavilion Marshall Island a fost atacată de pirați când traversa Golful Guineea, la 22 de mile de Togo.

Echipajul a încercat manevre de evitare a atacului, însă se pare că aceste manevre nu au reușit. Şi nava a fost abordată de pirați. Patru navigatori au fost luați ostatici. Probabil că în zilele următoare o să aflăm mai multe despre naționalitățile celor care au fost luați ostatici de către pirați.

Celula de criză interinstituțională a întreprins demersuri specifice, în cooperare cu compania angajatoare și cu parteneri internaționali, a precizat MAE în comunicat de presă.

„Pe 30 noiembrie MAE informa că ministrul de Externe a convocat, în regim de urgență, Celulă de criză interinstituțională cu privire la incidentul produs la dată de 29 noiembrie, în zona portului Lome, Republica Togo, în care a fost implicată nava Agisilaos și care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, printre care și un cetățean român”, se arăta în comunicat.


Accesează: