Evenimentul Zilei > Social > MAE. Avertisment pentru românii care intenţionează să plece în Spania! 
MAE. Avertisment pentru românii care intenţionează să plece în Spania! 

MAE. Avertisment pentru românii care intenţionează să plece în Spania! 

MAE a transmis o informare pentru românii care intenţionează să călătorească în Spania. Peninsula Iberică va fi afectată de un val de frig polar.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetăţenii români care tranzitează sau intenţionează să călătorească în Spania: Regatul Spaniei se află sub coduri portocaliu și galben de temperaturi extreme și vânt.

Potrivit autorităţilor spaniole, în perioada 16-17 ianuarie, Peninsula Iberică va fi afectată de un val de frig polar. Temperaturile vor ajunge de până la -12 grade Celsius. Iar rafale de vânt vor atinge o viteză de până la 100 kilometri / oră în unele regiuni.

Agenţia de Meteorologie de Stat (AEMET), a fost emise coduri portocaliu şi galben de temperaturi extreme şi vânt puternic pentru următoarele zone:

1. Cod portocaliu de alertă de temperaturi scăzute şi vânt puternic, după cum urmează:

– Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, pentru comunităţile Madrid, Aragon, Insulele Baleare, Castilla la Mancha şi Catalonia;
– Duminică, 17 ianuarie 2021, pentru comunităţile Madrid şi Castilla la Mancha.

2. Cod galben de alertă de temperaturi scăzute, după cum urmează:

– Sâmbătă 16 ianuarie 2021, pentru comunităţile Castilla y Leon, Extremadura şi Comunitatea Valenciană;
– Duminică, 17 ianuarie 2021, pentru comunitatea Aragon.

Activitatea aeroportului Adolfo Suarez din Madrid a fost reluată parţial începând de duminică, 10 ianuarie 2021.  În momentul de faţă fiind operative terminale: T1, T4 şi T4s. Se recomandă pasagerilor contactarea companiilor aeriene pentru verificarea zborului aici 

Totodată mai multe drumuri sunt blocate, circulându-se cu dificultate. Starea drumurilor în timp real poate fi consultată aici.

Cetăţenilor români care urmează să se deplaseze cu trenul li se recomandă verificarea stării călătoriilor lor. Traficul feroviar este în continuare afectat. Mai multe informaţii sunt disponibile aici şi pe Twitter.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă respectarea cu stricteţe a recomandărilor

De asemenea, se recomandă cetăţenilor români care se află în zonele afectate ca, în caz de urgenţă, să contacteze autorităţile competente, apelând telefonul de urgenţă 112.

Cetăţenii români afectaţi de situaţia din atenţionare pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Secţiei Consulare ale Ambasadei Românei la Madrid: +34 91.734.4004 , apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al oficiului consular: +34 669.362.202.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet aici  şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia Călătoreşte în siguranţă, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.