Evenimentul Zilei > Actualitate > Un român, răpit la bordul unui petrolier atacat de pirați
Un român, răpit la bordul unui petrolier atacat de pirați

Un român, răpit la bordul unui petrolier atacat de pirați

Nava Agisilaos, sub pavilion Marshall Island, a fost atacată de pirați duminică noapte, pe când traversa Golful Guineea, la 5 mile vest de Guineea și la 22 de mile de Togo. MAE a convocat, în regim de urgență, Celula de criză interinstituțională.

Cel puțin un român se află printre marinarii răpiți pe un petrolier atacat de pirați în Oceanul Atlantic, în dreptul Golfului Guineea. Nava Agisilaos aparţine unei companii din Marea Britanie.

„Nava Agisilaos, sub pavilion Marshall Island a fost atacată de pirați azi-noapte, pe când traversa Golful Guineea, la 5 mile vest de Guineea și la 22 de mile de Togo. Echipajul a încercat manevre de evitare a atacului, însă se pare că aceste manevre nu au reușit și nava a fost abordată de pirați. Patru navigatori au fost luați ostatici. Probabil că în zilele următoare o să aflăm mai multe despre naționalitățile celor care au fost luați ostatici de către pirați.

Din informațiile pe care le avem, într-adevăr ar fi vorba și despre un român. Au intrat în acțiune societățile care dețin nava și se așteaptă o contactare din partea piraților și negocierile de rigoare. Mai mult ca sigur, aceste atacuri se soldează cu revendicări materiale, adică acelea de bani. Se negociază, și, de fapt, ăsta e și scopul acestor atacuri. Cererea de avantaje material, a declarat,  pentru Digi 24,  Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor .

Mihălcioiu a precizat că pirateria este un fenomen des întâlnit, și mai ales în ultima lună au fost multe atacuri soldate cu luare de ostatici în zona Golfului Guineea, acolo unde, din păcate, securitatea zonei nu este foarte bine pusă la punct.

„Noi, Sindicatul Liber al Navigatorilor, cerem, alături de toate organizațiile internaționale sub umbrela Organizației Internațuionale a Transportatorilor, ca această zonă să fie asigurată din acest punct de vedere, pentru că în ultima perioadă aceste atacuri ale piraților s-au soldat și cu pierderi de vieți omenești”, a precizatMihălcioiu.

Printre cei 23 de marinari de pe navă se aflau ruşi, filipinezi, dar și români. După ce marinarii au fost răpiți, pirații au fugit. Petrolierul a ajuns la Lome și a fost ancorat luni. Nava se află acum în siguranţă cu restul echipajului la bord.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.