Bombă. Petrolier plin cu 1,14 milioane de barili, abandonat în largul Yemenului
- Tudor Borcea
- 20 iulie 2020, 06:45
Petrolierul Safer îngrozește comunitatea internațională. A fost abandonat cu 1,14 milioane de barili de petrol la bord. ONU avertizează asupra riscului unui „dezastru ecologic iminent” în Marea Roșie.
Chiar și Consiliul de Securitate al ONU a rămas fără glas. Abandonat la 60 km distanță de coasta Yemenului din 2015, un petrolier folosit din 1987 ca „rezervor plutitor de țiței” și încărcat cu 1,14 milioane de barili de brut amenință Marea Roșie, țărmurile învecinate și populațiile care locuiesc acolo.
Petrolierul FSO Safer (Floating Oil Storage) este conectat de țărm printr-o conductă petrolieră de șapte kilometri lungime, cu care țițeiul este transportat pe navă.
Experții spun că petrolierul, care are o lungime de 362 de metri, s-ar putea rupe, ar putea lua foc sau exploda în orice moment. Prima variantă ar fi cea mai catastrofală pentru mediu.
În luna mai, a fost identificată o scurgere de apă care inunda sala motoarelor. Această scurgere, acum colmatată, arată că nava Safer (fost Esso Japan) este într-adevăr o bombă cu ceas, în condițiile în care pentru aceste tipuri de nave normele de securitate sunt esențiale.
Orice avarie a navei s-ar putea solda cu deversarea a milioane de litri de petrol în Marea Roșie, cu consecințe dramatice pentru Yemen.
Catastrofa de mediu ar fi inevitabil cuplată cu o catastrofă umană.
Yemenul este deja foarte slăbit de război, foamete și holeră. Peste 100.000 de familii trăiesc din pescuit în această regiune, iar instalațiile de desalinizare a apei, adesea singurul mijloc de obținere a apei potabile, ar fi împiedicate să funcționeze cu o mare neagră.
Americanilor și aliaților lor regionali precum Arabia Saudită le pasă mai mult de viața creveților decât de viața yemeniților, a declarat Mohamed al-Houthi, unul dintre liderii rebeli.
Cu toate acestea, Organizația Națiunilor Unite a tras semnalul de alarmă și a cerut o intervenție cât mai rapidă la petrolierul Safer.
Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, a declarat că o echipă de experți este deja pregătită să meargă la fața locului pentru a evalua daunele.
Săptămâna trecută, rebelii Houthi, care controlează zona unde este staționat petrolierul Safer, au autorizat Națiunile Unite să efectueze o verificare a navei pentru a evalua posibile acțiuni de evitare a dezastrului.
Dar această verificare este planificată în săptămânile următoare. Cu riscul de a reveni asupra deciziei,ca în 2019, când rebelii au fost de acord cu o misiune a ONU din Djibouti, dar, în final, s-au opus chiar cu o zi înainte de operațiune.
Foto: ceobs.org