Metode „mult mai sofisticate” pentru coruperea alegătorilor la parlamentarele din 2025. Procurorul general face dezvăluiri în Parlament
- Ana Munteanu
- 12 decembrie 2024, 20:50
Republica Moldova. Procurorul general, Ion Munteanu, anticipează că la alegerile parlamentare din anul 2025 vor fi aplicate metode „mult mai sofisticate” pentru coruperea alegătorilor, inclusiv criptovaluta. Declarația a fost făcută joi în timpul prezentării unui raport în Parlament.
Legislativul a audiat joi autoritățile responsabile cu privire la fraudele electorale semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului republican din toamna anului 2024.
Metode moderne de corupere a alegătorilor
Potrivit procurorului general banii cash sunt folosiți tot mai rar de cei care urmăresc coruperea electoratului.
„Deja se folosește masiv criptovaluta pentru coruperea alegătorilor. Totodată, banii cash, care ajungeau pe cale aeriană sau terestră, vor fi folosiți tot mai puțin. Numai în octombrie au fost pornite 84 de cauze penale ce vizează infracțiuni referitoare la procesul electoral, dintre care 70 pentru coruperea electorală, un caz privind falsificarea rezultatelor votării și alte trei cauze privind infracțiunile de încălcare a modului de gestionare a mijloacelor financiare a partidelor politice sau ale fondurilor electorale”, a afirmat Ion Munteanu.
Procurorul general a subliniat că deocamdată nu există condamnări în dosarele care vizează coruperea electorală. Acesta a adăugat că a sesizat mișcări spre bine în instanțele de judecată în ceea ce privește examinarea dosarelor de corupție.
Scopul Rusiei este de a schimba elitele politice, susține conducerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS)
Un raport în Parlament a fost prezentat și de directorul SIS, Alexandru Musteață. Acesta a prezentat scenariile aplicate pentru coruperea alegătorilor la scrutinul din această toamnă. Totodată, Alexandru Musteață a subliniat că „țara a fost și este supusă unor acțiuni de influență hibridă, iar Rusia cheltuie în acest sens sute de milioane de dolari”.
Șeful SIS a menționat că atacurile masive asupra independenței și suveranității Republicii Moldova au început încă în anul 2022. „Scopul a fost și rămâne în continuare schimbarea elitelor politice. Începând cu anul 2023, SIS a informat periodic despre pregătirea unor acțiuni de imixtiune externă ce vizează procesele electorale din Republica Moldova. Aceste procese vizau cele trei tipuri de alegeri care urmau să se desfășoare, locale, prezidențiale și punctul culminant alegerile parlamentare. Ulterior, la această listă s-a adăugat și referendumul constituțional”, a spus șeful SIS.
Alexandru Munsteață a remarcat Republica Moldova este supusă unui set de acțiuni de influență hibridă cu utilizarea grupurilor criminale organizate, a platformelor înregistrate în alte jurisdicții, cu bugete deosebit de mari oferite de către Federația Rusă.
„Sunt cetățeni ai Republicii Moldova care în mod conștient lucrează în interesul unui stat străin și desfășoară acțiuni contra țării. În prezent, serviciul lucrează cu atenție sporită pentru că ingerințele străine sunt departe de a se fi încheiat și este foarte clar că vom avea parte de agresiuni directe asupra alegerilor parlamentare din 2025”, a afirmat directorul SIS.
Compromiterea referendumului și a prezidențialelor, ținta Rusiei
Alexandru Musteață a precizat că obiectivul numărul unu pentru anul 2024 a structurilor străine a fost compromiterea referendumului și a prezidențialelor, iar executor al acestui obiectiv a fost un grup criminal condus de Ilan Șor. La dispoziția lui a fost pus tot instrumentarul, inclusiv logistic, tehnic și financiar. La Moscova a fost constituit chiar și un centru operațional de comandă și de coordonare în vedere imixtiunii în Republica Moldova, sub protecția și controlul autorităților ruse.
În prezent, organele de drept continue documentarea cazurilor de corupere electorală în cadrul alegerilor din această toamnă. Totodată, sunt documentate persoanele care au influențat procesele de corupere a alegătorilor. Potrivit organelor de forță, schemele ar fi fost puse la cale de membrii organizației Șor.