Mitingul de la Catedrala Neamului, împiedicat de un apel la 112. Ce plănuia, de fapt, Horațiu Potra
- Emanuel Nițulescu
- 12 decembrie 2024, 22:46
Un apel la 112 efectuat pe 8 decembrie a alertat autoritățile cu privire la deplasarea către București a fostului mercenar Horațiu Potra, însoțit de aproximativ 20 de persoane, unele dintre ele foști luptători în Legiunea Străină. Grupul, călătorind în șapte vehicule, avea asupra sa un arsenal impresionant de arme. Potra și ceilalți membri ai grupului ar fi urmat să participe la un miting în fața Catedralei Neamului, în aceeași zi.
„Un marș pașnic pentru susținerea statului de drept”
Conform surselor judiciare, mesajele de pe un grup de WhatsApp al Asociației Românilor care au activat în Legiunea Franceză (RALF) indicau planificarea unei adunări pașnice. Potra a fost cel care a specificat locația și ora marșului, descriind evenimentul ca fiind „un marș pașnic pentru susținerea statului de drept”.
Pe parcursul nopții de 8 decembrie, la ora 3:00, Potra a fost oprit de poliție în comuna Mănești, județul Prahova. El se afla într-un autovehicul Mercedes G, condus de Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani din Mediaș. În vehicul, anchetatorii au găsit numeroase arme și obiecte potențial periculoase: un pistol, un dispozitiv de împăștiat gaze lacrimogene, o petardă din categoria F4, bricege, cuțite, un baston telescopic și un dispozitiv tip box. Pe lângă acestea, au fost descoperite sume de bani, inclusiv coroane cehe și franci congolezi.
Întâlniri suspecte ale lui Potra, înainte de deplasare
Anchetatorii au mai dezvăluit că, înainte cu o zi , în 7 decembrie, Potra a participat la o întâlnire clandestină la un centru de echitație din Sibiu. Printre participanți s-au numărat și Călin Georgescu, Eugen Ionuț Sechila, un alt fost combatant în Legiunea Străină. Această întâlnire a ridicat suspiciuni legate de coordonarea unor activități potențial periculoase pentru ordinea publică.
Horațiu Potra și șoferul său au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, însă ambii au contestat măsura. Decizia a fost, de asemenea, contestată de Parchet, care solicită o analiză suplimentară. Judecătorul a concluzionat că nu există suficiente probe care să demonstreze un pericol social major, ceea ce a atras critici privind interpretarea juridică.
Conform ordonanței, Potra are interdicția de a părăsi județul Sibiu fără aprobare, de a deține sau folosi arme și este obligat să raporteze lunar mijloacele de existență. În plus, el trebuie să respecte un program strict de supraveghere stabilit de poliție.