Schimbarea la faţă a Procuraturii moldoveneşti. Fără acuzatori în majoritatea raioanelor şi mai mult control pentru Procuratura Anticorupţie

Schimbarea la faţă a Procuraturii moldoveneşti. Fără acuzatori în majoritatea raioanelor şi mai mult control pentru Procuratura AnticorupţieSursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Sistemul Procuraturii urmează să fie supus din nou reformelor. Începând cu 1 ianuarie 2025, vor fi lichidate procuraturile din majoritatea raioanelor. Totodată, în cadrul Procuraturii Generale vor apărea subdiviziuni noi.

Modificările care urmează a fi implementate se regăsesc în Conceptul privind reorganizarea şi optimizarea structurii sistemului Procuraturii. Documentul care a ajuns înpremieră la jurnaliştii de la EVZ nu a fost făcut public şi nici nu au fost făcute publice intenţiile privind schimbările majore din sistemul Procuraturii Republicii Moldova.

Printr-un ordin semnat de procurorul general Ion Munteanu la 02.07.2024, a fost constituit Grupul de lucru instituțional pentru optimizarea structurii interne și reședințelor și statului de personal al Procuraturii

La invitația Procurorului General, la lucrările Grupului au fost invitați membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, care au participat împărtășind anumite note asupra aspectelor discutate în cadrul celor cinci şedinţe de lucru.

Fuzionarea procuraturilor din teritoriu

Reorganizarea sistemului Procuraturii în teritoriu prevede schimbarea hărții procuraturilor. Aceasta presupune fuzionarea procuraturilor din centrele raionale în noi structuri teritoriale.

De exemplu, Procuratura raionului Basarabeasca va fuziona prin absorbție cu Procuratura raionului Cimișlia, fiind constituită Procuratura Cimișlia.

Procuratura raionului Șoldănești va fuziona în cadrul Procuraturii Orhei. Aceasta, va fi dislocată și va fi absorbită de Oficiul Rezina al Procuraturii Orhei.

Potrivit Conceptului, reorganizarea va avea loc în două etape. Prima etapă prevede fuziunea procuraturilor teritoriale. Această etapă urmează să înceapă la 1 ianuarie 2025.

A doua etapă constă în unificarea treptată a sediilor procuraturilor teritoriale, în raport cu harta judecătorească, până vor fi soluționate aspectele de infrastructură, care vor permite amplasarea personalului acestora în sediile centrale al procuraturilor teritoriale nou formate.

Prima etapă a reorganizării este cea mai complexă și constituie esența întregului proces de reorganizare. Pe parcursul primei etape, începând cu 01.01.2025, procuraturile nou formate vor avea de regulă câteva oficii.

Astfel, procuraturile care vor fi comasate, din punct de vedere administrativ, vor deveni parte a Procuraturii teritoriale nou-create, dar vor fi menținute ca oficii ale acestora în diferite raioane din raza de circumscripție a judecătoriei respective.

Procuraturile teritoriale vor fi de regulă amplasate în raza sediilor centrale ale judecătoriilor.

Mai puţină independenţă pentru Procuratura Anticorupţie

În cadrul Procuraturii Generale urmează să fie organizată o subdiviziune nouă. Este vorba de Secţia combaterea corupţiei şi spălării banilor. Noua subdiviziune va controla şi Procuratura Anticorupţie.

Procuratura Anticorupţie va mai fi controlată de procurorul general şi adjuncţii săi. Acum activitatea Procuraturii Anticorupţie poate fi controlată doar de procurorul general.

Scherma activităţii în combaterea corupţiei

Cum va combate corupţia Procuratura Generală

Totodată, Procuratura Anticorupție va fi reorganizată și va activa în următoarea structură:

Direcția Urmărire Penală 1.

Direcția Urmărire Penală 2.

Direcția Generală Investigații și Suport Operativ;

- Direcția investigații;

- Secția analiza operațională și specialiști;

- Serviciu tehnologia și protecția informației.

Direcția Suport Operativ;

- Secția supraveghere operativă;

- Serviciul telecomunicații și interceptări;

- Serviciul tehnic;

Direcția Judiciară și Analitică;

- Secția judiciară;

- Secția analitică și cooperare internațională;

- Serviciu petiții și audiență.

Serviciul de presă.

Serviciu audit intern.

Aparatul Procuraturii Anticorupție:

- Serviciul resurse umane;

- Secția finanțe și contabilitate;

- Serviciu achiziții publice;

- Serviciu administrare și logistică;

- Serviciu cancelarie și arhivă.

Subdiviziuni noi la Procuratura Generală

Pe lângă Secția combaterea corupției și spălării banilor, în cadrul Procuraturii Generale urmează să mai apară subdiviziuni noi. Este vorba de Secția combaterea infracțiunilor contra mediului şi Secția reprezentare a învinuirii în Curtea Supremă de Justiție

Secția relații publice din cadrul Aparatului Procuraturii Generale va fi reorganizată în Secția informare și comunicare cu mass-media din cadrul Aparatului Procuraturii Generale.

Serviciul protecție date cu caracter personal fuzionează prin contopire cu Secția asigurare regim secret, căreia i se va subordona din punct de vedere administrativ.