Descinderi la Edineț într-un dosar de corupere electorală. Patru persoane au fost încătușate

Descinderi la Edineț într-un dosar de corupere electorală. Patru persoane au fost încătușateSursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Patru persoane au fost reținute marți în urma perchezițiilor efectuate în 18 locații din Edineț. Acțiunile sunt realizate în cadrul unui dosar intentat în luna octombrie pe faptul coruperii electorale. În cadrul perchezițiilor, s-au depistat și ridicat mai multe telefoane mobile.

Sumele oferite alegătorilor

Potrivit Procuraturii Anticorupție, pe parcursul lunii octombrie, mai mulți suspecți, reprezentanți ai unor concurenți electorali, aflându-se în diferite localități din raionul Edineț, au transmis mai multor persoane mijloace bănești cuprinse între sumele de 1 000 și 3 000 de lei (circa 50 – 150 de euro). Banii au fost oferiți cu scopul de a determina persoanele să voteze pentru un anumit candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Corupere electorală

Corupere electorală. Sursa foto: TV8

Anterior, în acest dosar au fost audiați șase învinuiți. De asemenea, au fost efectuate 13 percheziții. În cadrul acțiunilor de urmărire penală au fost depistate și ridicate mijloace bănești, telefoane mobile, carnete de membri de partid, liste și înscrisuri care conțin numele mai multor persoane. Urmărirea penală pe acest caz continuă.

Amenzi de circa 9 mil de lei pentru „corupere electorală pasivă”

Până la finele săptămânii trecute, Centrul Național Anticorupție (CNA) a aplicat amenzi în valoare de aproximativ 9 000 000 de lei (circa 450 mii de euro) pe marginea proceselor-verbale, recepționate de la poliție, cu privire la constatarea actelor de corupere electorală pasivă. Amenzile aplicate variază de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei (aproximativ 1 250 – 1 875 de euro).

Ridicarea banilor de CNA

Acțiuni desfășurate de CNA. Sursa foto: www.cna.md

Persoanele au fost sancționate pentru pretinderea, acceptarea sau primirea bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor.

CNA continuă examinarea proceselor-verbale recepționate de la poliție. Instituția urmează să ia decizii pe marginea acestora. Totodată, persoana care a săvârşit fapta contravențională este eliberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.

În prezent, organele de drept continue documentarea cazurilor de corupere electorală în cadrul alegerilor din această toamnă. Totodată, sunt documentate persoanele care au influențat procesele de corupere a alegătorilor. Potrivit organelor de forță, schemele ar fi fost puse la cale de membrii organizației Șor.