Vasile Bănescu, chemat la audieri în fața comisiei parlamentare

Vasile Bănescu, chemat la audieri în fața comisiei parlamentareSursa Foto: Arhiva EVZ

Vasile Bănescu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a luat decizia de a elimina de pe YouTube o înregistrare în care Marius Tucă afirma că hotărârea BEC de a-i interzice lui Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din mai „a fost o lovitură de stat”.

Vasile Bănescu, chemat la audieri în fața comisiei parlamentare

Mihail Neamțu, președintele Comisiei pentru cultură, arte,și mijloace de informare în masă din Camerei Deputaților, a solicitat public prezența purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, în fața comisiei parlamentare, pentru a discuta despre cenzurarea lui Marius Tucă.

În comunicatul intitulat „Marele Inchizitor & Ciuma Cenzurii”, Mihail Neamțu susține că România se află într-o perioadă caracterizată de o „tăcere complice, ritualul obedienței” și „cenzura instituționalizată”, care nu este neapărat originală, ci mai degrabă o reciclare a unor epoci trecute.

„Pe 26 martie 2025, sub egida Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), s-a decis, cu tandră brutalitate, eliminarea unui clip realizat de jurnalistul Marius Tucă, editorialist care sugera că democraţia românească ar fi fost „călcată în picioare” prin ultimele decizii ale BEC. Domnul Bănescu a susţinut această eliminare abuzivă a principiului latinesc „audiatur et altera pars”, arată Mihail Neamțu în comunicat.

Mihail Neamțu: Iată-ne procopsiți cu un nou Mare Inchizitor

Vasile Bănescu a susținut această eliminare abuzivă a jurnalistului ne arată că ne îndreptăm spre perioada în care se ardeau cărți și se închideau guri.

„Iată-ne procopsiți cu un nou Mare Inchizitor, nu în sensul clerical al secolului al XVI-lea, ci într-o variantă adaptată mileniului III. Nu se ard cărți, dar se închid guri. Nu se torturează corpuri, ci se reduc la tăcere opinii dizidente. Nu se invocă numele lui Torquemada, ci al Legii 504/2002.

Mihail Neamțu

Vasile Bănescu, chemat de Mihail Neamțu la audieri în Parlament. Sursa foto: Facebook

Și aici intervine, cu o ironie amară, lecția lui Albert Camus. În romanul său Ciuma, Camus descrie nu doar o epidemie biologică, ci și o pandemie morală: tăcerea complice, ritualul obedienței, birocratul care-și face treaba 'ca la carte' în timp ce moartea se plimbă nestingherită pe străzi. În cazul nostru, ciuma are mirosul cenzurii instituționalizate, discret parfumată cu lavandă bruxelleză (...)”, a mai explicat deputatul AUR.

Cândva un om rezonabil, Vasile Bănescu a devenit un personaj distopic

Virgil Neamțu mai aratî în comunicatul său: Cândva un om rezonabil, Vasile Bănescu a devenit un personaj distopic, hotărât să pună sechestru pe orice înseamnă opoziţie la Ministerul Adevărului.

„În varianta lui Vasile Bănescu, libertatea înseamnă să spui că „democraţia funcţionează impecabil”, indiferent câţi candidaţi la alegerile prezidenţiale sunt eliminaţi din cursă.Regimul propus de Vasile Bănescu miroase a despotism oriental şi dispreţ totalitar pentru diversitatea naturală a oricărei societăţi”.

Obsesia controlului şi a consensului explică sprânceana ridicată, cenzura făţişă, dar şi dădăceala permanentă la care sunt supuşi actanţii vieţii publice din România lui Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu, Mircea Toma sau Vasile Bănescu. Cenzura de catifea e mai letală decât vociferarea unei mulţimi nemulţumite”, a mai subliniat deputatul AUR în comunicatul urcat pe site-ul Camerei Deputaților.

Revista presei
Ascunsă în umbră