Dan Andronic, replică pentru Vasile Bănescu: Ziariștii nu sunt reportofoane!
- Emanuel Nițulescu
- 27 martie 2025, 22:25

„Onestitatea jurnalistului vine din asumare, nu din tăcere”
Postarea lui Dan Andronic vine în contextul unor discuții recente privind „obiectivitatea” presei și ceea ce se așteaptă de la jurnaliști în spațiul public. În opinia sa, ideea că jurnalistul trebuie să fie un simplu transmițător de informații, fără opinie, fără atitudine, este complet greșită: „Ziariștii nu sunt reportofoane. Doar alea sunt obiective, cum vrea CNA.”
În centrul mesajului postat de directorul Evenimentului zilei se află apărarea libertății de exprimare. Dan Andronic susține că atunci când jurnalistul își îndeplinește misiunea, când spune ceea ce crede cu onestitate, cu respect față de adevăr și fără a minți sau a denigra, putem spune că ziaristul este onest.
„Ziariștii sunt onești atunci când spun ceea ce cred. Când cred sincer în ceea ce spun. Când nu mint cu bună-știință, când nu jignesc sau aruncă cu invective sub masca dreptului la opinie”, scrie Andronic, atrăgând atenția că libertatea jurnalistică nu trebuie să fie subordonată unei așa-zise relatări obiective, impuse de norme rigide.

Vasile Bănescu Sursa foto: captura video
CNA, vizat indirect: „Obiectivitatea cerută poate deveni cenzură”
Fără să o menționeze explicit, postarea face aluzie la Consiliul Național al Audiovizualului și la tendința unor instituții de a cere „echilibru absolut” în exprimarea de presă. Dan Andronic avertizează că CNA poate fi transformat astfel ușor în instrument de control:
„Miliția Gândirii este la îndemâna oricăror decidenți. Dar nu au înțeles că, la un moment dat, Miliția dispare în negura istoriei, Gândirea rămâne!”.
Este un apel puternic împotriva uniformizării opiniilor, o pledoarie pentru pluralismul de idei și pentru dreptul jurnaliștilor de a-și exprima convingerile, chiar dacă acestea nu sunt confortabile sau conforme cu așteptările oficiale.
Andronic: Mesaj pentru cei care confundă presa cu propaganda
Postarea lui Dan Andronic nu este doar o replică punctuală, ci o luare de poziție mai largă, în apărarea libertății de exprimare, cu opinii asumate și vocale. Directorul EvZ refuză ideea că presa trebuie să fie neutră în sensul absenței totale de atitudine și argumente și că, dimpotrivă, tocmai asumarea sinceră a unei poziții este chiar esența jurnalismului onest.
„Poți alege să-l asculți sau nu”, scrie Andronic despre orice jurnalist cu opinie. Dar nu poți cere ca el să tacă doar pentru că părerea lui nu se aliniază cu ceea ce vrei să auzi. Mesajul său este unul clar: presa nu trebuie să devină un cor al conformismului. Iar libertatea de exprimare nu poate fi redusă la un simplu „play” apăsat pe un reportofon.