Moartea lui Dej și misterele sale

Moartea lui Dej și misterele sale

Moartea lui Dej și misterele sale. 19 martie 1965 a rămas ziua în care prima figură centrală a comunismului românesc pleca din lumea asta.

Evenimentul Istoric prezintă întotdeauna subiecte de top și fascinante. Numărul 85, Martie 2025,  oferă articole deosebite despre personalități de ieri și de azi. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale Evenimentului Istoric pentru a-ți crea propria arhivă on-line.

„Moartea bate la fel la coliba săracului și la palatul bogatului ” - cazul Gheorghiu Dej

19 martie 1965 – o bornă de ho­tar în istoria „comunismu­lui” românesc! Gh. Gheor­ghiu-Dej, omul care condusese cu o mână de fier, vreme de 20 de ani, par­tidul comunist şi apoi ţara, trecea la cele veşnice! Era prima succesiune la conducerea partidului unic de la pre­luarea guvernării şi, în mod firesc, a suscitat o mulţime de teorii ale conspirației și suspiciuni.

Și totuși, se pare că nu se verifică teoriile conspirației. Medicii reputați care i-au stat la căpătâi au recunoscut că s-a întârziat o operație a vezicii urinare care i-ar fi stopat sau încetinit cancerul care va avansa fulminant.

Gheorghiu-Dej și-a deteriorat sănătatea în perioada 1963-1964

Teoriile conspirației susțin că Gheorghiu-Dej ar fi fost iradiat cu ocazia unei vizite din 1963. În toamna anului 1963, a început să resimtă probleme de sănătate. S-au ameliorat pe parcursul anului 1964. Dej a luat parte la festivitățile de 23 august. A poi a ajuns la Spitalul Elias pentru analize care nu au arătat probleme deosebite.

Specialiștii susțin că problemele pulmonare ar fi fost cauzate și de faptul că liderul comunist fuma foarte mult. Obiceiul se accentuase în lunga detenție din perioada 1933-1944.

Recidiva din ianuarie 1965 i-a fost fatală

Gheorghiu Dej, mare fumător se confruntă cu neoplasm pulmonar în ianuarie 1965. La debutul lunii martie, este de nerecunoscut. Abia mai poate vorbi în public și la televizor. La 19 martie 1965, a fost declarat decesul.

Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie  aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare.  Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!

Ne puteți urmări și pe Google News