Deputați afiliați lui Ilan Șor, lăsați fără lefuri. Ce salarii s-au ridicat la Parlament în 2024
- Viorica Gheorghe
- 10 decembrie 2024, 10:26
Republica Moldova. Mai mulți deputați au rămas fără salarii și indemnizații, după ce au lipsit nemotivat de la ședințele plenare sau nu s-au implicat în activitatea comisiilor permanente. Date se cuprind într-un raport Promo-LEX, care reflectă mai multe aspecte ale activității aleșilor poporului în perioada august 2023-iulie 2024.
Deputații chiulangii, lăsați fără salariu
În perioada de referință, cele mai multe absențe nemotivate și le-au trecut în cont trei deputați neafiliați. Este vorba despre Alexandr Suhodolski, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan. Li se alătură cinci deputați independenți - Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Petru Jardan și Marina Tauber.
Conform regulamentul Parlamentului, aleșii care au trei absențe, timp de o lună, pierd 50% din salariu și indemnizații. Cei care nu au fost la la patru şi mai multe ședințe sunt sancționați cu pierderea a 75% din salariu.
Astfel, patru deputați neafiliați, cinci independenți, un deputat al fracțiunii BCS și unul al fracțiunii PAS s-au trezit cu salarii mai mici.
Cele mai multe penalizări din salarii i-au fost aplicate deputatului neafiliat Alexandr Suhodolski. Deputatul neafiliat Alexandr Nesterovschi a primit doar două luni salariu, din cele nouă în total. I se alătură Irina Lozovan, o altă deputată neafiliată care nu a primit salariu integral timp de șapte luni.
Majoritatea deputaților rămași fără lefuri sunt afiliați lui Ilan Șor. Unii dintre ei au participat, la Moscova, la constituirea blocului pro-rus „Pobeda”.
Ce salariu ridică un parlamentar
Lefurile deputaților cuprind două tipuri de plăți: salariul de bază și plățile compensatorii. Ultimele sunt sume neimpozabile. În perioada august 2023 – iulie 2024, deputații au beneficiat de un salariu mediu lunar de 19 mii de lei.
Pe lângă salariu, aleșii poporului primesc o indemnizație lunară pentru transport în sumă de 10 mii de lei.
”La trei ani distanță de la primul raport de monitorizare, verificarea transparenței cheltuielilor pentru transport rămâne imposibilă, deoarece lipsește o reglementare a deplasărilor în teritoriu ale deputaților precum și o evidență a acestora”, se arată în raportul Promo-LEX.
La veniturile deputaților se adaugă compensația lunară neimpozabilă pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare, de până la 13 mii de lei.