Evenimentul Zilei > Justitie > Românul Eugen Marin Sabău, cunoscut şi ca „pistolarul din Tarragona”, a fost eutanasiat. Update
Românul Eugen Marin Sabău, cunoscut şi ca „pistolarul din Tarragona”, a fost eutanasiat. Update

Românul Eugen Marin Sabău, cunoscut şi ca „pistolarul din Tarragona”, a fost eutanasiat. Update

Marin Eugen Sabău este primul deținut eutanasiat în Spania. Avocatul său a declarat că acesta își dorește să își vadă familia pentru ultima dată și că șansele să fugă sunt foarte mici. Criminalul a transmis că este singura lui dorință.

UPDATE: Românul Eugen Marin Sabău, cunoscut şi ca „pistolarul din Tarragona”, a fost eutanasiat marţi la spitalul penitenciar din oraşul spaniol Terrassa, relatează publicația La Razon.

Acest caz inedit pune astfel faţă în faţă două drepturi, respectiv dreptul la moarte demnă invocat de acuzat şi dreptul victimelor la un răspuns efectiv din partea justiţiei faţă de actele sale.

I s-a împlinit ultima dorință

Execuţia sa prin eutanasie închide cazul, dar în lipsa unui proces şi a unei sentinţe victimele sale rămân fără indemnizaţii. Una dintre victime s-a opus cererii sale de a fi eutanasiat, iar avocatul poliţiei a susţinut că justiţia avea obligaţia de a nu valida această cerere.

Gerard Amigo, avocatul românului: “Are un picior amputat și poate să ridice puțin brațul și să miște capul. Însă înțelege și vorbește perfect”.

Avocatul a fost întrebat de ce această decizie de eutanasiere este istorică pentru Spania:

„Pentru Spania și pentru Europa! Polemica a venit în momentul în care clientul meu Sabău a cerut eutanasierea iar procesul nu era finalizat. Sigur că avocații victimelor au contestat decizia spunând că mai întâi trebuie să fie judecat și victimele să fie despăgubite. Noi am susținut că prevalează dreptul la o moarte demnă și toate recursurile făcute de victime și avocații lor au fost câștigate de noi. De aceea este o decizie istorică ce va marca jurisprudența la nivelul statelor membre unde se practică eutanasia”.

Înainte să fie eutanasiat, Eugen Sabău își va dona organele. „Aceasta a fost ultima dorință, pentru că este o persoană sănătoasă, își va dona organele”, a declarat avocatul pentru tvr.ro.


Ştirea iniţială: Românul Marin Eugen Sabău, care și-a câștigat renumele de „pistolarul din Tarragona” în urma unui incident sângeros, va fi primul deținut eutanasiat în Spania. Curtea de Apel i-a acordat acestuia, la cerere și în mod definitiv, dreptul de a muri cu demnitate, chiar dacă omorâse trei foști colegi de serviciu și 2 polițiști.

În decembrie anul trecut, Sabău, un bărbat de 46 de ani, a deschis focul în compania unde lucrase ca agent de pază și de unde fusese concediat după mai multe conflicte la locul de muncă. El a vrut să se răzbune.

Cu toate că a distrus viața mai multor oameni, el a cerut să își ia rămas bun de la rude înainte de a muri, motiv pentru care prin avocatul său, în Spania, a cerut instanței să fie eliberat pentru câteva zile. Oficialul care îl reprezintă a precizat că Marin Eugen vrea să fie eliberat fără cauțiune, cu o săptămână înainte de a fi eutanasiat. Acest lucru a fost solicitat Tribunalului de instrucție numărul 5 din Tarragona, printr-o scrisoare.

Dorința criminalului

Avocatul Gerard Amigó susține că Sabău vrea să fie liber „pentru a-și lua rămas bun de la rude înainte de a muri”. În prezent, românul este internat într-un modul penitenciar al Spitalului Terrassa, unde vizitele familiei sunt restricționate. „Dacă judecătorul îi va elibera, clientul meu va putea merge la spital, iar sora lui va putea să-l viziteze oricând dorește. Este singurul lucru pe care îl cerem”, a adăugat Amigó.

Avocatul consideră că magistratul ar trebui să accepte pentru că „nu există risc de fugă. În plus, nu există posibilitatea distrugerii probelor. Amigó crede că „este o chestiune morală, ca să-și ia rămas bun de la rude”, potrivit Efe.

Criminalul va primi moarte asistată pe 23 august.

Familia victimelor, împotriva dorinței lui

În momentul în care judecătorii i-au permis criminalului să fie eutanasiat, apropiații victimelor au declarat că nu merită o pedeapsă atât de blândă și că trebuie să plătească pentru ce a făcut.

„Victimele românului s-au opus dorinței acestuia de a fi eutanasiat Însă, potrivit interpretării date de instanța de judecată legislației în vigoare Spania, dreptul la o moarte demnă este fundamental și se situează peste dreptul victimelor. Eutanasierea lui Marin Eugen Sabău riscă să lase victimele sale fără un proces și, implicit, fără despăgubiri”, a spus Radu Trascău, corespondentul Antena 3 în Spania.