Un român va fi eutanasiat în Spania. Bărbatul a împușcat cinci oameni
- Maria Miron
- 5 august 2022, 14:14
Un român care și-a împușcat trei foși colegi, dar și pe doi polițiști spanioli, a primit dreptul la eutanasiere, conform deciziei unui tribunal din Spania de joi, 4 august 2022. Marin Eugen Sabău a intrat înarmat cu o pușcă în sediul fimei unde lucrase, împușcând trei dintre angajați.
În urma respectivului atac, comis pe 14 decembrie 2021, au fost împușcați și doi polițiști trimiși la n intervenție. Împușcat la rândul său, Marin Eugen Sabău a rămas paraplegic, astfel că instanța de judecată din Tarragona a decis că „situația de vulnerabilitate insurmontabilă, durere și suferință” pe care o trăiește Marin Eugen Sabău îi legitimează cererea de moarte voluntară, chiar înainte de a fi judecat.
Spania acordă dreptul la eutanasiere unui criminal român
Prin urmare, Sabău este primul deținut din Spania care „beneficiază” de dreptul la eutanasiere, după intrarea în vigoare a legii din 2021.
Sabău, în vârstă de 46 de ani, era agent de securitate la o firmă din Tarragona, de unde a fost concediat, în urma unor conflicte avute cu colegii săi. Vrând să se răzbune, individul a intrat înarmat în sediul fostului loc de muncă și și-a împușcat trei foști colegi, după care s-a ascuns într-o fostă fermă din apropiere, acolo unde a fost localizat de un echipaj al poliției. Sabău a deschis focul, ucigând doi polițiști. În final, Sabău a fost împușcat, motiv pentru care a rămas paralizat.
În 2022, ucigașul român a cerut să fie eutanasiat. Acesta are avizul medicilor și al comisiei de evaluare. O primă instanță i-a aprobat cererea, însă familiile victimelor au contestat decizia. Hotărârea pronunțată joi, 4 august 2022 este definitivă, dar nu se cunoaște data la care românul Marian Eugen Sabău va fi eutanasiat, conform Digi 24.
Eutanasia şi sinuciderea asistată sunt legale în Spania
Spania a devenit, în martie 2021, a patra ţară din Uniunea Europeană care a legalizat eutanasia şi sinuciderea asistată, în ciuda opoziţiei mai-marilor Bisericii Catolice şi a unor grupuri religioase, însă deputaţii spanioli au aprobat în formă definitivă legalizarea eutanasiei şi a sinuciderii asistate.
Legea este valabilă pentru persoanele cu boli grave, incurabile sau invalidante, care vor să pună capăt suferinţelor. Această lege controversată a fost una dintre priorităţile guvernului socialist condus de Pedro Sanchez. Conform Reuters, citată de Agerpres, legea a fost adoptată în lectură finală cu 202 voturi pentru (ale stângii şi centrului), 141 împotrivă (dreapta şi extrema dreaptă) şi două abţineri.
Până la această decizie istorică în Spania, asistenţa la sinucidere şi eutanasia puteau fi pedepsite cu până la 10 ani de închisoare. „Astăzi este o zi importantă: ne îndreptăm spre recunoaşterea drepturilor omului. Ne îndreptăm spre o societate mai umană şi mai justă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Carolina Darias.
Procedura de eutanasiere
Mai trebuie subliniat faptul că textul prevede că o persoană care suferă de o maladie gravă, invalidantă sau incurabilă poate fi ajutată să moară dacă formulează o cerere în acest sens. Totul pentru a evita o suferinţă intolerabilă. Cererea trebuie să fie formulată în scris şi repetată după 15 zile, după care va trebui acceptată succesiv de doi medici şi examinată de o comisie. Respectivii medici pot refuza să ia parte la eutanasie. Legea le garantează acest drept, dacă vor invoca „obiecţia de conştiinţă”.
Legea este valabilă pentru adulţii cu reşedinţa legală în Spania şi a intrat în vigoare după trei luni. Acest interval este necesar pentru a permite crearea unor comisii de control regionale care vor examina şi autoriza cererile. Un sondaj din 2019 a arătat că aproape 90% dintre spanioli erau pentru dezincriminarea eutanasiei.
În Uniunea Europeană, Belgia, Luxemburg şi Olanda au legalizat eutanasia.