Evenimentul Zilei > International > Eutanasia şi sinuciderea asistată e legală în Spania. Biserica Catolică s-a opus degeaba
Eutanasia şi sinuciderea asistată e legală în Spania. Biserica Catolică s-a opus degeaba

Eutanasia şi sinuciderea asistată e legală în Spania. Biserica Catolică s-a opus degeaba

Spania a devenit joi a patra ţară din Uniunea Europeană care a legalizat eutanasia şi sinuciderea asistată, în ciuda opoziţiei mai-marilor Bisericii Catolice şi ale unor grupuri religioase.

Eutanasia şi sinuciderea asistată e legală în Spania. Biserica Catolică s-a opus degeaba. Deputaţii spanioli au aprobat în formă definitivă legalizarea eutanasiei şi a sinuciderii asistate.

Legea este valabilă pentru persoanele cu boli grave, incurabile sau invalidante care vor să pună capăt suferinţelor. Această lege controversată a fost una dintre priorităţile guvernului socialist condus de Pedro Sanchez.

Conform Reuters, citată de Agerpres, legea a fost adoptată în lectură finală cu 202 voturi pentru (n.r. – ale stângii şi centrului), 141 împotrivă (n.r. – dreapta şi extrema dreaptă) şi două abţineri.

Până la această decizie istorică în Spania, asistenţa la sinucidere şi eutanasia puteau fi pedepsite cu până la 10 ani de închisoare. „Astăzi este o zi importantă: ne îndreptăm spre recunoaşterea drepturilor omului. Ne îndreptăm spre o societate mai umană şi mai justă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Carolina Darias.

Mai trebuie subliniat faptul că textul prevede ca o persoană care suferă de o maladie gravă, invalidantă sau incurabilă poate fi ajutată să moară dacă formulează o cerere în acest sens. Totul, pentru a evita o suferinţă intolerabilă.

Cererea trebuie să fie formulată în scris şi repetată după 15 zile, după care va trebui acceptată succesiv de doi medici şi ulterior examinată de o comisie. Respectivii medici pot refuza să ia parte la eutanasie. Legea le garantează acest drept dacă vor invoca obiecţia de conştiinţă.

Legea este valabilă pentru adulţii cu reşedinţa legală în Spania şi va intra în vigoare în termen de trei luni. Acest interval este necesar pentru a permite crearea unor comisii de control regionale care vor examina şi autoriza cererile.

foto simbol

Eutanasia şi sinuciderea asistată e legală în Spania

Dezbaterea şi supunerea la vot au fost marcate de protestele din faţa clădirii Parlamentului. Acolo s-au adunat grupuri de demonstranţi atât pro, cât şi contra proiectului.

Aşa cum se ştie, Biserica Catolică s-a opus vehement înainte de legalizarea eutanasiei şi a sinuciderii asistate în Spania. La fel au făcut mai multe grupuri religioase şi de extremă dreapta. În acest context, partidul Vox a anunţat că o va contesta la Tribunalul Constituţional.

Problema eutanasiei nu reprezintă o noutate pentru publicul din Spania, care are una dintre cele mai ridicate speranţe de viaţă din lume. Totuşi, dezbaterea s-a accentuat mai ales după decesul lui Ramon Sampedro, devenit tetraplegic la vârsta de 25 de ani.

Aproape trei decenii a cerut Sampedro dreptul la eutanasie, dar demersul său n-a avut succes în justiţie. După ce infracţiunea s-a prescris, una dintre prietenele sale a recunoscut că a participat în 1998 la sinuciderea asistată a lui Ramon. De la acest caz a apărut filmul „Mar Adentro”, al lui Alejandro Amenabar, recompensat cu Oscar în 2004.

Un sondaj din 2019 a arătat că aproape 90% dintre spanioli erau pentru dezincriminarea eutanasiei. În Uniunea Europeană, Belgia, Luxemburg şi Olanda au legalizat eutanasia, iar în Portugalia, deputaţii au aprobat în ianaurie o lege de legalizare a eutanasiei. Totuşi, Curtea Constituţională a respins textul, care va fi retrimis în Parlament.