Spania va fi „pilotul” planetar. Săptămâna de muncă de patru zile, un proiect mult discutat

Spania va fi „pilotul” planetar. Săptămâna de muncă de patru zile, un proiect mult discutat

Spania este pregătită să devină una dintre primele țări din lume care experimentează o săptămână de lucru de patru zile.

Spania va fi ”pilotul” planetar. Proiectul vine de la un important partid politic spaniol, Mas Pais, care susține că un timp de lucru mai mare, nu înseamnă și productivitate mai mare. Propunerea este pentru o durată de trei ani, care ar permite companiilor interesate să se alăture procesului cu un risc minim.

„Cu săptămâna de lucru de patru zile, 32 de ore, deschidem adevărata dezbatere a timpului nostru. Asta stârnește mereu controverse, deoarece deschide un decalaj. Ce altă problemă este mai importantă pentru a ocupa politica decât timpul din viața noastră", a declarat politologul și politicianul spaniol, Iñigo Errejón de la Más País.

În Europa există deja tot mai mulți oameni de afaceri și politicieni care susțin acest proiect. Cei în cauză susțin că o săptămână de muncă de patru zile ar duce la o creștere a productivității. În plus, angajații vor veni cu drag la locul de muncă și nu vor mai fi stresați sau obosiți. În plus, un al treilea mare beneficiu ar fi mediul înconjurător. Angajații nu vor mai veni la muncă cu mașinile lor, și nu vor mai produce celebrele ambuteiaje.

Pandemia a schimbat modul de lucru. Spania va fi ”pilotul” planetar

De mai bine de un an, peste un miliard de locuitori ai planetei nu mai merg la lucru, și preferă să muncească de acasă. Noul sistem s-a dovedit a fi unul mai benefic pentru companii sau instituții publice. Productivitatea a crescut iar angajații par mai mereu disponibili să își facă muncă, chiar de pe canapeaua din sufragerie.

Dr. Jan-Emmanuel De Neve, directorul Centrului de Cercetare a Bunăstării de la Universitatea Oxford, susține că revoluția în zona programului de muncă, este una fantastică.

„Cred că dacă există o singură parte importantă, care va ieși din toată această criză. Mă refer aici la un program de muncă mai flexibil dar și pentru munca de acasă. Cred că pe viitor ar fi foarte greu pentru un manager să spună că nu, nu poți lucra - să zicem miercuri după-amiază sau vineri de acasă - pentru că am arătat că putem”, spune De Neve.

Dacă programul din Spania va avea succes, ar putea fi un experiment planetar interesant. Și nu doar experții încep să gândească astfel. În prezent, în Londra există mai multe companii care oferă a treia zi liberă, pe săptămână, angajaților. Rezultatele se văd în productivitatea și buna dispoziție a angajaților.

Și la nivel oficial lucrurile se discută. Premierul Jacinda Ardern, din Noua Zeelandă, a sugerat ideea de a reduce săptămâna de lucru a țării de la cinci zile la patru. Discuția oficială a fost despre ajutorul dat economiei țării pentru a se reface după pandemie.

 

Ne puteți urmări și pe Google News