Testare supravegheată video. Se schimbă regulile la susținerea examenelor de absolvire a gimnaziului

Testare supravegheată video. Se schimbă regulile la susținerea examenelor de absolvire a gimnaziuluiElevi. Sursa foto: Arhiva EvZ

Republica Moldova. Comisia Națională de Examene (CNE) a aprobat modificările la Regulamentul privind examenele naționale de absolvire a gimnaziului. Începând cu acest an de studii, absolvenții treptei gimnaziale vor susține examenele în centre specializate, la fel ca la Bacalaureat. Totodată, testele vor fi verificate de o comisie națională.

Supravegheați ca la bacalaureat

Începând cu anul 2025, testele din cadrul examenelor naționale de absolvire a gimnaziului vor fi verificate de o comisie republicană. Întreg procesul va fi monitorizat video.

„Aceste modificări vin ca urmare a monitorizării desfășurate în sesiunea de examene 2024, în cadrul campaniei „Fii ONEST! Nu copia!”, care a relevat abateri semnificative în procesul de evaluare, inclusiv riscuri de fraudă. Scopul acestor schimbări este de a asigura transparența și corectitudinea evaluării, minimizând posibilele influențe externe asupra procesului de examinare”, a explicat Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE).

Sursa foto: gov.md

Despre condițiile similare celor de la bacalaureat a anunțat și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Oficialul a explicat, pentru postul public de radio, că absolvenții claselor primare vor susține examenele în afara instituțiilor în care învață. Mai mult, elevii din clasele a IX-a și a XII-a ar putea fi testați la nivelul de competențe digitale.

„Urmează să regândim procesul de desfășurare a examenelor de clasa a 9-a. Să le centralizăm și să asigurăm buna desfășurare pe respectarea standardelor de integritate. Colegii urmează să asigure un mecanism de certificare a competențelor de cunoaștere a limbii române, comparabil cu mecanismele de aplicate în cazul limbii franceze sau engleze. Urmează să elaboreze un examen adițional și opțional pentru certificarea competențelor digitale ale elevilor de clasa a 9-a și a 12-a. Totodată, Agenția în acest an va face evaluări eșantionate la diferite discipline ca să putem să monitorizăm din timp nivelul de competență a elevilor și să intervenim acolo unde este necesar”, a declarat Perciun, pentru Radio Moldova.

Începând cu acest an, absolvenții de gimnaziu au avut o a treia sesiune de examinare. Ministerul a luat decizia în urma reevaluărilor, care au arătat o rată scăzută de promovare.

Structura examenelor în anul școlar 2024-2025

În luna aprilie, Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova a aprobat Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal pentru anul de studii 2024/2025.

Tezele semestriale în învățământul liceal vor fi organizate pe parcursul anului de studii, după următorul program:

sesiunea de iarnă, în perioada 9-20 decembrie 2024; sesiunea de vară, în perioada 12-23 mai 2025.

Sesiunea de examene se va desfășura:

la absolvirea învățământului primar, clasa a IV-a, în perioada 13-22 mai 2025; la absolvirea învățământului gimnazial, clasa a IX-a, în perioada 2-12 iunie 2025; la absolvirea învățământului liceal, clasa a XII-a, în perioada 3-20 iunie 2025.

Sursa: Ministerul Educației