Evenimentul Zilei > International > O țară europeană va trebui să accepte sinuciderea asistată. Când va fi pusă în aplicare decizia controversată
O țară europeană va trebui să accepte sinuciderea asistată. Când va fi pusă în aplicare decizia controversată

O țară europeană va trebui să accepte sinuciderea asistată. Când va fi pusă în aplicare decizia controversată

Austria va trebui să permită sinuciderea asistată, după o decizie luată de magistrații de la Curtea Constituțonală, începând cu finalul anului viitor.

Austria va trebui să legalizeze sinuciderea asistată. În prezent, în această țară este violează legea fundamentală, iar sinuciderea asistată este văzută ca o faptă penală. Curtea Constituțională din această țară a cerut guvernului de la Viena să legifereze chestiunea în cauză, pentru a ridica interdicţia până la sfârşitul anului viitor.

„Decizia de a se sinucide în deplină conştiinţă trebuie respectată de legiuitor”, a declarat în faţa jurnaliştilor, preşedintele Curţii Constituționale, Christoph Grabenwarter, cel care a mai afirmat că abrogarea va intra în vigoare la data de 31 decembrie 2021. Cu toate acestea, a precizat magistratul, pentru a fi evite abuzurile, sub orice formă, este necesar ca decizia să fie „luată în mod liber, fără nicio influenţă venită de la o terță persoană.

În Austria, sinuciderea asistată este pasibilă cu închisoare de până la cinci ani

Cea mai înaltă instanţă judiciară a fost sesizată de mai multe persoane implicate în această cauză, inclusiv un medic şi două persoane care sufereau de boli incurabile. Deocamdată, sinuciderea asistată se pedepseşte în Austria cu până la cinci ani de închisoare. Guvernul de coaliţie, care este format din conservatori şi Verzi, a făcut lobby pentru menţinerea legislaţiei și a invocat ca argument posibilele abuzuri ale unui regim liberalizat de sinucidere asistată.

Sunt țări care au legalizat sinuciderea asistată, altele se opun acestui demers controversat

El a afirmat totodată că s-a menţinut un „echilibru just”, în timp ce persoanele aflate la sfârşitul vieţii ar putea refuza insistenţa terapeutică. Reclamanţii, de partea cealaltă, consideră că interdicţia sinuciderii asistate, bazată pe considerente creştine, încalcă dreptul la libertatea religioasă. Subiectul rămâne unul extrem de controversat în Europa. Pe „Bătrânul Continent”, eutanasia este legală în Ţările de Jos şi Belgia, în timp ce alte țări, care tradiţie catolică –  Irlanda sau Polonia – refuză acordarea vreunui ajutor dat unei persoane pentru a încheia conturile cu viața.