Modul în care criza Covid-19 a resuscitat dezbaterea privind sinuciderea asistată și eutanasierea. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

Modul în care criza Covid-19 a resuscitat dezbaterea privind sinuciderea asistată și eutanasierea. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

Astăzi evenimentele sunt în favoarea ta. Trebuie doar să alegi, să iei decizia corectă la timpul potrivit! Totuşi, îţi lipseşte convingerea că ceea ce faci este bine. Nu pierde timpul!

Modul în care criza Covid-19 a resuscitat dezbaterea privind sinuciderea asistată și eutanasierea. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 9 aprilie s-au născut: Charles Baudelaire, Mary Pickford, Jean-Paul Belmondo, Hugh Hefner, James W. Fulbright, Michel Simon, Gian Maria Volonte, Mircea Rednic, Francisc Munteanu, Camil Petrescu.

În calendarul creştin-ortodox, pe 9 aprilie, sunt Sfinţii: Eupsihie din Cezareea şi Vadim.

În „Kalendarul” vechi, antic, nimic, nimic. Sărbătorile erau rare, munca era importantă pentru daci, traci, agatârşi, cabiri.

 

După cum raportează Alice Galopin un proiect de lege pentru „dreptul la un sfârșit de viață decent, liber și ales” a fost dezbătut, ieri, la 8 aprilie 2021, în Adunarea Națională a Franței. Parlamentarii din diverse categorii politice își unesc forțele pentru a schimba legislația, dar guvernul este împotrivă.

„Problema sfârșitului vieții este pusă în discuție mai mult ca oricând în această perioadă de criză a sănătății”. În timp ce Franța a trecut de 90.000 de morți din cauza complicațiilor produse de Covid-19 , a venit timpul pentru conștientizare, spune Olivier Falorni. Deputatul radical de stânga participă la inițiativa unui proiect de lege pentru „dreptul la un sfârșit de viață liber, decent și ales” ,  depus în contextul unei nișe parlamentare și examinat joi, 8 aprilie, în Adunarea Națională a Franței.

La Palais-Bourbon, dezbaterea pe această temă pare să depășească diviziunile politice. Au fost prezentate, recent, alte trei texte în favoarea „ajutorului activ la moarte” : primul, redactat de deputatul LR Marine Brenier, un al doilea depus de oficiali aleși ai La France insoumise și un ultim text depus de deputatul LREM, Jean-Louis Touraine .

Toate urmăresc să amendeze legea Claeys-Leonetti din anul 2016 care autorizează „sedarea profundă și continuă” pentru anumiți pacienți, în faza terminală. „Există o hotărâre, pe acest subiect, pe care nu am cunoscut-o niciodată, nu a fost adusă în rândul parlamentarilor”, susține Jean-Luc Romero, președintele Asociației pentru Dreptul de a muri cu demnitate (ADMD).

Textul lui Jean-Louis Touraine reunește 168 de semnatari ai majorității. Epidemia Covid-19 „a făcut și mai urgentă și imperativă legislația care să ne permite să murim mai decent în țara noastră” , estimează parlamentarul. Pentru el, criza"ne-a schimbat relația cu moartea. Ne-am recăpătat conștiința că oamenii sunt muritori" , avansează în continuare medicul și reprezentantul ales de Rhône.

„Cu Covid-19, am fost cu toții confruntați, din nou, cu privire la această parte a vieții care este sfârșitul vieții”.

O viziune împărtășită și de Olivier Falorni. „Unii pacienți au murit de Covid singuri în camera lor de spital, departe de rudele lor și fără ritualuri funerare”, acuză deputatul. „Există într-adevăr oameni care „mor rău” în Franța, cu siguranță și peste tot în lume, dar nu este corect să facem o regulă masivă și generală” , nuanțează Claire Fourcade, medic și președinte al Societății franceze de asistență și îngrijiri paliative (RFS) .

„Practicăm eutanasierea clandestină în Franța”

Dincolo de contextul crizei sănătății, a venit și momentul să facem un bilanț al legii Claeys-Leonetti, din Franța. La cinci ani de la adoptare, textul a arătat „punctele sale slabe”, potrivit susținătorilor asistenței medicale la moarte. Legea interzice „obstinarea nerezonabilă” și permite somnul profund până la moartea unor pacienți, mai ales atunci când suferă de o boală „gravă și incurabilă” și prognosticul lor vital este angajat „pe termen scurt”. Dar nu legalizează eutanasierea (un act medical menit să pună capăt deliberat vieții și oferă posibilitatea unui medic să prescrie un produs letal nedureros pe care pacientul și-il administrează, sau nu, singur).

„Legea [Claeys-Leonetti] a făcut progrese, în special în ceea ce privește recunoașterea drepturilor pacienților, dar astăzi putem vedea neajunsurile acesteia”.

Legislația actuală „oferă o soluție pentru un procent mic de sfârșit de viață, dar cel mai adesea nu este solicitată de pacienți și nu este foarte populară între medici”, adaugă Jean-Louis Touraine. "Trebuie să fim realiști , susține Olivier Falorni. Avem francezi care, atunci când au mijloacele fizice și financiare, pleacă în exil în Belgia, sau Elveția, de exemplu, pentru a beneficia de asistență medicală în caz de deces, dreptul la o moarte onorabilă și decentă."  Tot în Elveția, fostul secretar de stat pentru vârstnici, Paulette Guinchard, a recurs la sinuciderea asistată la începutul lunii martie. „În alte cazuri, sub secretul familiilor, într-o cameră de spital sau acasă, practicăm eutanasierea clandestină în Franța”, continuă Olivier Falorni. Potrivit acestuia, textul său de lege ar putea face posibilă „încadrarea legală” și „controlul medical” acestor situații susceptibile de urmărire penală pentru cei implicați.

Aceste practici sunt multe? Numărul a patru-cinci mii de eutanasii clandestine, anual, este avansat în mod regulat în dezbateri, dar este foarte aproximativ, deoarece rezultă dintr-o extrapolare a unui studiu realizat în anul 2012 de Institutul Național de Studii Demografice (INED).

Momentul nu este „oportun”, judecă guvernul

Pentru Claire Fourcade, legea din 2016 „nu trebuie reformată la nivel medical” . „Avem mijloacele [legislative] pentru a ameliora pacienții" , judecă medicul, care recunoaște totuși dificultatea de a „liniști cetățenii" cu privire la „îngrijirea lor la sfârșitul vieții. Dar este o iluzie să credem că legea ar putea soluționa îngrijorarea în legătură cu moartea".

Mai mult, guvernul nu are nicio intenție să inverseze, sau să completeze legea Claeys-Leonetti. „Miza principală nu este atât de mult pentru a face să evolueze legea, cât pentru a face cunoscut ce s-a legiferat deja“ , a lansat Olivier Véran, la 11 martie, care emite un aviz „nefavorabil“ la proiectul de lege al senatorului Marie-Pierre de La Gontrie pentru „dreptul de a muri cu demnitate ” . „Nu cred că timpul ales pentru modificarea regimului juridic al sfârșitului vieții este oportun” , a justificat ministrul, concentrându-se pe lupta împotriva coronavirusului.

O retorică pe care o adoptă și Claire Fourcade, pentru care organizarea unei dezbateri despre sfârșitul vieții în acest context nu este productivă: "Ne luptăm de un an pentru a salva persoane bolnave, vârstnice și vulnerabile. Timpul este deosebit de rău pentru a pune în discuție sfârșitul vieții, chiar dacă intențiile sunt onorabile."

Argumentul nu-l convinge pe președintele ADMD, Jean-Luc Romero: "Nu este vorba de a face o alegere între viață și moarte. Este o alegere între două decese", precizează el. Susținătorii schimbărilor legislative amintesc, de asemenea , recentă legalizare a eutanasiei în Spania și adoptarea de către Parlamentul portughez a unei legi similare, care va trebui totuși reformulată după ce a fost cenzurată de Curtea Constituțională. Aceste două țări „trăiesc la fel ca noi criza sănătății și au votat, cu mare responsabilitate, asistența medicală în caz de deces”, afirmă Olivier Falorni.

Teama unei „diviziuni societale”

Dar cum se poziționează francezii în această privință? „Nouăzeci și șase la sută dintre ei spun că sunt în favoarea eutanasiei”, spune Olivier Falornicitând un sondaj Ipsos, realizat în 2019. „Subiectul se fracturează mai mult decât se afirmă și răspunsul francezilor depinde și de modul în care se pune întrebarea”, nuanțează Damien Le Guay, președintele Comitetului Național de Etică al Înmormântării. Un studiu Ifop pentru colectivul Soulager, publicat în martie anul trecut, pune la îndoială prioritățile respondenților cu privire la sfârșitul vieții lor. „A putea obține eutanasierea” este citat de 24% dintre ei, „să nu fie obiectul unui act terapeutic dureros” (46%) sau „să nu sufere durere” (48%).

Prin urmare, executivul vrea să fie precaut. Emmanuel Macron nu a luat niciodată o poziție clară cu privire la acest subiect.  ”Nu sunt sigur că trebuie să fracturăm societatea cu această dezbatere", a spus Marc Fesneau, ministrul responsabil cu relațiile cu Parlamentul, la sfârșitul lunii ianuarie.

Deocamdată, guvernul francez se concentrează pe îmbunătățirea sistemului de îngrijiri paliative, cu un nou plan de dezvoltare anunțat de Olivier Véran. Această îngrijire, care are ca scop ameliorarea durerilor pacienților cu boli grave, este „încă insuficient dezvoltată în Franța” , potrivit ultimului raport al Inspectoratului General Interministerial al Sectorului Social (Igas) . „Curba disponibilității paturilor și a echipelor de îngrijire paliativă a fost absolut orizontală și fără speranță din anul 2012” , declară Claire Fourcade. În 2017, 26 de departamente nu aveau aceste unități specializate.

Apărătorii asistenței active la moarte își amintesc, la rândul lor, că dezvoltarea acestei îngrijiri răspunde unei logici complementare. "Mai presus de toate, nu trebuie să ne opunem celor care cer o moarte decentă, insistă Jean-Louis Touraine. Un al cincilea plan de îngrijiri paliative nu rezolvă problema sfârșitului nedureros al vieții". Pentru Olivier Falorni, miza examinării textului său în Adunare este dublă: „Să permită francezilor să poată beneficia de libertatea lor supremă, cea a unui sfârșit de viață liber și ales” și „să arate că Parlamentul poate vota de la sine o mare lege a societății, în ciuda reticenței guvernului”.

Faptul rămâne că, cu aproximativ 3.000 de amendamente depuse, este puțin probabil ca textul să reușească în această legislatură.

Sunt multe de discutat, de dezbătut pe subiect. Este unul foarte delicat și sensibil. Dar, important!

 

În noaptea asta o să mai văd un film. Ca deobicei. Tot o comedie, pe undeva în ”salamurile” de DVD am filmele lui Norman Wisdom. O să aleg unul dintre ele, oricum nu-mi mai amintesc nimic din ce am văzut acum 60 de ani, împreună cu familia, veselă și numeroasă, ocupam doua-trei rânduri de scaune la cinematograful ”Florida” din Obor.

 

Amintirile din copilărie îmi confirmă singurul lucru care nu s-a schimbat, de când mă știu, faptul că mâine este o altă zi!

 

 

HOROSCOP    9   aprilie   2021

 

BERBEC   Se profilează o zi surprinzătoare în care nici nu poate fi vorba de rutină. Nu ai prevăzut acest lucru! Dar întâmplările aleatorii sunt interesante şi azi fac parte din gama celor benefice! Configuraţia astrologică te avantajează în folosirea iscusită a unor veşti sau informaţii. Atenţie la presă şi la reţelele de socializare, poţi avea unele date de excepţie. Nu le pierde! Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. O anumita tensiune domneste la serviciu, sau în familia ta, dar e bine sa nu dai importanta şi să-ţi vezi liniştit de treburile tale.

TAUR Încep să se lamureasca unele probleme legate de domeniul sentimental. Atenţie la ce îţi doreşti, să nu se îndeplinească! Reflectezi că nimic nou sub soare, ai mai avut astfel de probleme. Nu fii original cu orice pret, mai ales la serviciu sau într-o comunitate de oameni. Astazi ai o imagine care poate fi mult imbunataţită, mai ales dacă nu te enervezi cand eşti contrazis şi nu te răsteşti la oameni! De asemenea, trebuie sa continui cu aceleasi metode verificate de până acum, schimbările repetate de direcţie nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele!

GEMENI   Ziua de astăzi este un prilej bun să rezolvi unele probleme legate de casă, cămin, familie, sau proprietaţi. Conjunctura favorizează domeniul domestic, aşa că poţi pune lucrurile la punct! Ocoleşte cu abilitatea şi diplomaţie subiectele tabu de la servicu şi de acasă. Toate felurile de a câştiga sunt la fel de onorabile pentru un om cinstit. Nu-ti schimba direcţiile şi intenţiile, tenacitatea îţi aduce succes. Disimulează cu grija intentiile si păstrează secretele personale. Adevaraţii invingatori au fost intotdeauna discreţi şi precauţi.

RAC  Dimineaţă obositoare şi enervantă. Nu este o zi în care să faci schimbări esenţiale, pe niciun plan. De asemenea, la serviciu e indicat să vorbeşti puţin şi la obiect. Ajungi târziu acasă! La serviciu o perioadă din nou puţin tensionată, mai ales de bârfe şi vorbe. Nimic foarte important, însă, nici măcar foarte interesant. Multă lume, multe proiecte, mulţi prieteni – eşti o persoană populară. Asa că nu pierde timpul, fiind o persoană oarecum lentă, cu filozofii utopice şi cu idei fantastice. Mai mult pragmatism nu strică!

LEU   Veşti bune, conjunctura e favorabilă. Se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung. Nu trebuie să amesteci prietenia cu afacerile, plăcutul cu utilul. Fii generos, dar precaut! Eşti prea direct şi prea naiv, păcate dar şi calităţi ale zodiei. Astăzi nu specula nimic sentimental sau financiar. Nu te speti cu munca pentru altii şi nu fă eforturi titanice! Astăzi nu este cazul! Sunt favorabile, de asemenea, micile schimbari in dispunerea obiectelor la birou sau acasă. Mai pe seară, o cină plăcută şi rafinată într-o casă unde miroase a curăţenie!

FECIOARA   Pe plan sentimental curiozitatea ta înăscută te împinge înainte, către noi relaţii umane. Dedică ziua celor dragi, familiei, prietenilor sau partenerilor  apropiaţi. Te poţi simţi foarte bine! O zi neasteptat de simpatică, in care toata lumea te intreaba ce faci si gaseşte că arăţi bine. Până seara e clar ca te simţi excelent! Nişte mici ambiţii personale, mai curind niste achiziţii, dar care nu-ţi dadeau pace, pot fi satisfacute azi spre satisfacţia ta nedisimulata. Încearcă să-ţi impui punctul de vedere prin paşi mici, dar siguri, renunţând la strategia, puţin recomandata : "totul, sau nimic"! Seară plăcută, poate la un film nou, la modă, pe net.

BALANŢA    Astăzi evenimentele sunt în favoarea ta. Trebuie doar să alegi, să iei decizia corectă la timpul potrivit! Totuşi, îţi lipseşte convingerea că ceea ce faci este bine. Nu pierde timpul!  Incearcă sa fii mai cumpatat în vorbe şi să nu întrerupi tot timpul pe cel cu care vorbeşti. Ziua de azi este sub semnul discuţiilor neterminate. Ca un făcut, timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Nu ai timp să stabileşti ceea ce doreai de fapt. Este bine să revii şi să termini lucrurile.

SCORPION   Căldura sufletească şi investiţiile spirituale făcute astăzi pot aduce relaţii normale şi înţelegere. Îţi poate fi solicitat sprijinul într-o problemă, care nu este chiar din domeniul tău. Amână pe mâine formularea unei concluzii, sau decizia respectiva, ca sa ai timp sa te informezi si să te documentezi in mod corespunzator. Nimeni nu te poate grabi ca sa iei o hotarare greşită. Ziua de azi este, de asemenea, un bun prilej ca sa cooperezi cu colegii, prietenii sau familia în realizarea unui proiect la care ţii foarte mult.

SĂGETĂTOR  Stelele te avantajează pe plan profesional. Ideile tale sunt astăzi clare şi chiar de o oarecare eleganţă. Nici planul relaţiilor umane nu este prost aspectat. O zi plăcută, în plină formă!  O zi foarte potrivita ca sa iei iniţiative curajoase, atât în domeniul tău de activitate, cât mai ales in relaţiile tale sentimentale. Confuzia şi dezordinea sentimentală proprie zodiei pot deveni calitati poetice, dacă dai dovada de abilitate şi nu vorbeşti prea mult! Aspecte favorabile afacerilor şi deciziilor urgente, dar nu importante.

CAPRICORN    Dimineaţa evită graba, intervenţiile bruşte şi deciziile pripite. Investiţiile făcute astăzi, în relaţiile umane, se vor dovedi foarte inspirate. Continuă cu aceleaşi mijloace de până acum. Continuă cu aceleaşi mijloace de până acum. Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Cu toate ca esti o fire prudentă pe linga prudenţă astăzi trebuie sa adaugi vigilenţă, tact, foarte multa diplomatie şi chiar şi un zambet!

 VĂRSĂTOR     Nu încetezi să te gândeşti tot timpul la problemele tale şi azi eşti tensionat. Conjunctura indică că-ţi trebuie o anumită perspectivă şi obiectivitate. Problemle tale rămân la fel de mari! Din nou, pentru a mia oară, se discută despre criza şi creşterea preţurilor, şi cum să se descurce familia, sau firma ta. Ca să obţii o idee buna trebuie sa priveşti lucrurile ca şi când ai fi la distanţă, să ai perspectiva şi obiectivitatea necesare. Trebuie sa te gandeşti care este cel mai bun scenariu ca sa domini evenimentele...

 PEŞTI  Astăzi evită nepăsarea, nerăbdarea şi mai ales graba. Trebuie să fii prudent, precaut, evită aglomeraţie şi mai ales convorbirile lungi la mobil! Nu lăsa lucrurile neclare sau „în coadă de peşte”! Mici necazuri, mai mult dezamagiri, cauzate de persoane in care ţi-ai investit, poate nemeritat, încrederea şi speranţele. Grija pe care o ai pentru altii, poate din familie, ar trebui să se transforme în protejarea propriilor interese, in promovarea pe termen lung a carierei şi a familiei.