Și cartofii prăjiți devin un lux. Cât a ajuns să coste o porție la restaurant

Și cartofii prăjiți devin un lux. Cât a ajuns să coste o porție la restaurantCartofi prăjiți. Sursa foto: Pixabay

Cine ar fi crezut că o porție de cartofi prăjiți ajunge să coste cât un kg de cotlet? Cartofii, fasolea sunt alimente de bază pentru majoritatea românilor. În piețe, un kilogram costă în jur de 4,5 lei/kg, dar dacă poftești cartofi prăjiți, plătești cât nu face.

Cartofi prăjiți la prețuri exorbitante. Cât a ajuns să coste o porție la restaurant

Este greu de înțeles de ce a ajuns să coste atât de mult o porție de cartofi prăjiți la restaurant, ținând cont că sunt destul de ieftini pe piețele din România. Nici uleiul nu s-a scumpit, mai ales că este pe lista cu alimentele plafonate.

Să ajungă o delicatese în restaurantele din Centrul Vechi pare destul de bizar. Despre prețul incredibil de mare a unei porții de cartofi prăjiți încearcă să explice cei din HoReCa spunând că s-au scumpit mâna de lucru și utilitățile, rezultând acele prețuri din meniuri

Cartofi Prajiti, Chips-Uri De CartofiCartofi prăjiți la prețuri exorbitante. Sursa foto. Pixabay

O porție de 250 de grame, de 20 de ori mai mare față de cei din piață

În restaurantele din Centrul Vechi al Capitalei, o porție de 250 de grame de cartofi prăjiți costă 19 lei, de aproape 20 de ori mai mare față de prețul din piață.

Nu mai vorbim de faptul că un kilogram de cartofi congelați costă între 7,5 și 18 de lei. Prețul variază în funcție de  producător, calitate și țara de proveniență.

Și chiar dacă se frig, cartofi proaspeți sau congelați, pentru doar o porție, bucătarii spun că au nevoie de aceeași cantitate de ulei. Iar de multe ori sunt mult mai buni cartofii congelați.

Cartofi Prajiti, Ulei, Oală, Bine PrajitCartofi prăjiți la prețuri exorbitante. Sursa foto. Pixabay

Prețul la cartofi prăjiți în fast-food-uri

Cei care aleg să mănânce în mall-uri sau în restaurante tip fast-food, prețul pentru o porție de cartofi prăjiți este la fel de mare ca în Centru Vechi, adică 19 lei, dar avantajul este că porția are 500 de grame.

Dacă facem un calcul simplu vom constata că pentru aceeași cantitate de 500 de grame de cartofi, dacă-i gătim acasă ajunge să coste maxim 7,5 lei, pentru cei congelați. Dacă prăjim cartofii proaspeți, prețul este de nici 5 lei.

Așa stând lucrurile, e bine să ne gândim de două ori înainte de a arunca banii pentru o porție de cartofi prăjiți în oraș. În primul rând nu sunt sănătoși din cauza uleiul refolosit și nu au gustul celor pe care îi preparăm acasă.