Evenimentul Zilei > Social > România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene. Ce obligații nu a îndeplinit
România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene. Ce obligații nu a îndeplinit

România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene. Ce obligații nu a îndeplinit

România este vizată de nouă procedură de infringement pentru că nu a adoptat noile reglementări care vizează coordonarea serviciilor mass-media audiovizuale.

Comisia Europeană a lansat mai multe proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva a 23 de state membre, printre care şi România, şi a Regatului Unit, pentru neadoptarea noilor norme care reglementează coordonarea la nivelul UE a tuturor serviciilor mass-media audiovizuale. Este vorba despre programele de televizune tradiționale cât și serviciile la cerere, după cum informează un comunicat transmis de Comisie.

„Dorim condiţii de concurenţă echitabile pentru toţi actorii din media şi să protejăm mai bine copiii şi consumatorii atunci când accesează conţinut audiovizual. Dorim, de asemenea, să asigurăm o mai mare diversitate pe platformele de video la cerere şi să creăm un peisaj audiovizual mai echitabil. Acesta este motivul pentru care avem norme comune. Directiva serviciilor mass-media audiovizuale merită toate eforturile noastre colective”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executive al Comisiei, responsabilă pentru „Europa pregătită pentru era digitală”.

Noile reglementări impuse de UE vizează crearea unui cadru de reglementare adecvat erei digitale, care să conducă la un peisaj audiovizual mai sigur, mai echitabil şi mai diversificat. Astfel, urmează să se consolideze protecția telespectatorilor, acordându-se o atenţie specială siguranţei persoanelor celor mai vulnerabile, cum ar fi minorii. De asemenea, prin noile reglementări urmează să se extindă aplicarea normelor privind discursul de incitare la ură la platformele de partajare a materialelor video şi să se promoveze diversitatea culturală în cadrul serviciilor mass-media audiovizuale.

În acelaşi timp, se introduc, pentru prima dată, noi cerinţe de independenţă pentru autorităţile naţionale de reglementare a mass-media şi se protejează pluralismul mediatic.

Doar patru state s-au conformat

Termenul pentru transpunerea Directivei revizuite a serviciilor mass-media audiovizuale în legislaţia naţională a fost 19 septembrie 2020 şi numai Danemarca, Ungaria, Ţările de Jos şi Suedia au notificat măsuri de transpunere şi au declarat că aceasta este completă.

CE a trimis scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Cehiei, Germaniei, Estoniei, Irlandei, Greciei, Spaniei, Franţei, Croaţiei, Italiei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Austriei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Slovaciei, Finlandei, precum şi Regatului Unit, solicitându-le să furnizeze informaţii suplimentare. Aceste ţări au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde executivului comunitar.

Statele membre au avut la dispoziţie 21 de luni pentru a transpune Directiva revizuită a serviciilor mass-media audiovizuale în legislaţia naţională. Pentru a se asigura că noile norme sunt adoptate la timp, în ultimii ani, CE a oferit sprijin autorităţilor statelor membre, inclusiv prin intermediul Comitetului de contact şi al Grupului autorităţilor europene de reglementare în domeniul serviciilor mass-media audiovizuale (ERGA), cu privire la transpunerea lor, se mai menţionează în comunicat.