SIGMA LIVE: Comisia Europeană: Atitudinea bugetară din Zona Euro trebuie să fie una de sprijin economic

SIGMA LIVE: Comisia Europeană: Atitudinea bugetară din Zona Euro trebuie să fie una de sprijin economic

Comisia Europeană recomandă statelor membre să mențină o atitudine bugetară de sprijin în zona euro atâta timp cât pandemia și impactul acesteia asupra activității economice continuă, au anunțat astăzi vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis și comisarul pentru economie Paolo Gentiloni. Vicepreședintele și comisarul au avertizat statele membre să nu își retragă prematur politicile de susținere economică.

Recomandarea privind politica economică în zona euro oferă indicaţii personalizate statelor membre din zona euro cu privire la aspectele care afectează funcționarea zonei euro în ansamblu.

Comisia explică faptul că anul acesta recomandarea sa oferă, de asemenea, orientări de politică cu privire la prioritățile ce ar trebui urmărite de statele membre din zona euro în planurile lor de relansare și reziliență și solicită statelor membre din zona euro să se asigure că politicile lor bugetare vor rămâne unele de susţinere economică şi în 2021.

„De asemenea, solicită statelor membre să reorienteze politicile bugetare către adoptarea unor atitudini prudente pe termen mediu de îndată ce condițiile epidemiologice și economice o permit. Recomandarea încurajează statele membre să își consolideze cadrele instituționale naționale și să pună în aplicare reforme și investiţii prioritare care pot face zona euro și statele membre ale acesteia mai sustenabile și mai reziliente", mai arată Comisia Europeană în scrisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste reforme și investiții ar trebui să creeze condițiile adecvate pentru redresarea economică, în conformitate cu tranziția verde și digitală.

La sfârşit, se recomandă finalizarea Uniunii Economice și Monetare și consolidarea rolului internațional al monedei euro.

În plus, „în raportul mecanismului de alertă (PDM), un mecanism de monitorizare pentru a detecta potențialele dezechilibre macroeconomice, se constată că, deşi dezechilibrele au început să scadă înainte de extinderea bolii COVID-19, riscurile unor dezechilibre par să crească în statele membre care se confruntau cu dezechilibre şi înainte de pandemia COVID-19". Comisia Europeană "recomandă efectuarea unor analize cuprinzătoare pentru a identifica posibilele dezechilibre macroeconomice şi pentru a se evalua gravitatea lor pentru 12 state membre pentru care fuseseră deja constatate dezechilibre sau dezechilibre excesive în februarie 2020”.

Aceste țări sunt Croația, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, România, Spania și Suedia, precizează Comisia Europeană.

În propunerea cu privire la un raport comun pe tema ocupării forței de muncă se analizează impactul pandemiei COVID-19 asupra ocupării forței de muncă și a situației sociale din Europa. Criza COVID-19 a oprit tendința pozitivă înregistrată în ultimii șase ani pe piața muncii.

"Numărul total de persoane angajate și rata ocupării au scăzut semnificativ, deși creșterea ratei șomajului a fost până acum moderată datorită instituirii rapide a sistemelor cu program redus de lucru și a măsurilor similare", a spus acesta.

„Statele membre care se confruntau deja cu provocări socio-economice grave înainte de pandemie sunt acum și mai expuse vulnerabilităților”, avertizează Comisia Europeană.

„Turbulențele economice de pe piața muncii afectează în mod diferit diverse sectoare și categorii de lucrători”. "Scăderea ratei de ocupare a forței de muncă a avut un impact mai mare asupra lucrătorilor aflaţi în regimuri informale de muncă. Șomajul în rândul tinerilor a crescut mai mult decât șomajul în cadrul altor grupe de vârstă. Proporția tinerilor aflaţi în afara unei forme de angajare, educație sau formare a crescut brusc. Lucrătorii născuți în afara UE au fost, de asemenea, grav afectați", mai arată Comisia Europeană.

Comisia a mai anunţat că "va continua să urmărească îndeaproape toate evoluţiile de pe piaţa muncii şi evoluţiile sociale, actualizând periodic indicatorul de performanţă a ocupării forţei de muncă şi indicatorul de performanţă a protecţiei sociale".

În cadrul semestrului european 2021, „Raportul comun privind ocuparea forței de muncă va ajuta în continuare statele membre în identificarea domeniilor prioritare pentru reformă și investiții care să fie incluse în planurile lor de redresare și reziliență, pe baza liniilor directoare privind ocuparea forței de muncă”.

În sfârșit, Comisia „se angajează să pună în aplicare o strategie de dezvoltare durabilă care să ajute UE și statele sale membre să atingă Obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de Națiunile Unite”.

https://www.sigmalive.com/news/international/697091/komision-i-dimosionomiki-stasi-stin-eurozoni-prepei-na-einai-ypostiriktiki

Traducerea: Carolina Ciulu