Blestemul comorii verzi. Răpiri și licitații false

Blestemul comorii verzi. Răpiri și licitații falseSmaraldul Bahia. Sursa foto: x.com

Unul dintre cele mai mari smaralde excavate dintr-o mină din regiunea Bahia din Brazilia la începutul acestui secol, „smaraldul Bahia”, se află sub protecția poliției din Los Angeles de 10 ani. Cristalele verzi, uriașe, de formă hexagonală, sunt încrustate într-o piatră negricioasă.

Smaraldul Bahia este o piesă rară și valoroasă care poate fi rezumată în cifre: 380 de kilograme (837 de livre), 180.000 de carate. Estimările privind valoarea sa variază între 370 și 920 de milioane de dolari.

A fost consfiscat în Las Vegas

Gema uriașă a fost scoasă din Brazilia sub pretexte false și în cele din urmă confiscată în Las Vegas. Ea face obiectul unui proces pe care justiția americană a reușit să-l soluționeeze.

În litigiu sunt implicați statul brazilian, precum și persoane fizice și companii americane, care își revendică toate dreptul de proprietate. La sfârșitul lunii noiembrie, un judecător federal s-a pronunțat în favoarea Braziliei și a autorizat repatrierea bijuteriei.

De la descoperirea sa în 2001, viața smaraldului din Bahia a fost plină de evenimente. Excavat dintr-o mină din lanțul muntos Carnaíba, la 400 de kilometri de Salvador, unde au fost descoperite alte cinci smaralde gigantice în acest secol, acesta este considerat blestemat, după ce a trecut printr-o serie de încercări uimitoare.

Tranzacții dubioase

Smaraldul a trecut prin numeroase mâini, uneori prin tranzacții dubioase, până când doi brazilieni l-au scos din țară în 2005, pretinzând că era piatră de asfalt și bitum natural. Valoarea declarată de cei doi a fost de 100 de dolari.

Următoarea oprire, Statele Unite. În același an, smaraldul a supraviețuit uraganului Katrina, care a inundat depozitul în care era pus.

După câteva luni, a fost licitat cel mai mult pe eBay pentru 19 milioane de dolari. Dar tranzacția nu a mai avut loc.

De-a lungul anilor, intriga s-a complicat: vânzări la prețuri diferite, o răpire falsă, utilizarea smaraldului ca garanție într-o vânzare de diamante... În 2008, datorită unui pont, poliția a confiscat smaraldul Bahia în cadrul unei operațiuni în Las Vegas, cu ajutorul forțelor speciale. De atunci, a fost în centrul unei lupte judiciare.

Smaraldul Bahia

Smaraldul Bahia. Sursa foto: x.com

Brazilia își recuperează comorile

Dacă smaraldul din Bahia va fi returnat Braziliei, acest lucru va marca o etapă importantă în lupta țării pentru recuperarea pieselor jefuite cu secole în urmă.

În luna mai a anului trecut, Danemarca a returnat Muzeului Național din Rio de Janeiro o piesă neprețuită de artă indigenă, tot din Bahia: o pelerină foarte delicată din pene roșii cusută de indienii Tupinambá, care se afla în colecția regală daneză din 1689.

În 2023, Muzeul Național de Istorie Naturală al Germaniei din Karlsruhe a returnat Ubirajara jubatus, fosila unui dinozaur care a trăit în urmă cu 110 milioane de ani în Ceará, care a devenit cea mai faimoasă din Brazilia datorită unei campanii de succes pe rețelele sociale pentru a cere returnarea sa din Germania.

Va fi repatriat

Cazul Bahia Emerald este la fel de complicat ca o telenovelă braziliană, cu un număr nelimitat de protagoniști, încurcături, trădări și o intrigă greu de urmărit. De ani de zile, o serie de persoane și companii care își revendică dreptul de proprietate se luptă în instanțele americane, reprezentate de o armată de firme de avocatură.

Instanțele au recunoscut că unii dintre aceștia au acționat cu bună-credință și au fost înșelați, dar niciunul dintre ei nu a fost recunoscut ca având drept de proprietate asupra smaraldului.

La 21 noiembrie, judecătorul federal american Reggie Walton a dat dreptate statului brazilian, care a fost, de asemenea, implicat într-o bătălie juridică pentru a recupera comoara națională.

Avocații procuraturii braziliene au adoptat o strategie inedită: au făcut apel la colegii lor americani să respecte acordul bilateral care îi obligă să execute hotărârile braziliene.

Magistratul brazilian care i-a condamnat pe cei care au scos piatra din Brazilia în 2017 a cerut, de asemenea, ca aceasta să fie repatriată. Acum, judecătorul Walton a decis ca acest lucru să fie respectat.

Ne puteți urmări și pe Google News