Noile reglementări ale UE în materie de drepturi de autor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 23 septembrie 2020, 03:18
O zi liniştită, de toamnă melancolică. Nu ai griji şi nici nu vrei să ai! Moralul tău e bun, oferă-ţi un moment de pauză şi de relaxare. Poate pe seară, la un concert, spectacol sau film, pe net, sigur!
23 septembrie
Noile reglementări ale UE în materie de drepturi de autor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Pe 23 septembrie s-au născut Gaius Octavius Augustus Cezar, Bruce Springsteen, Ray Charles, Ion Gheorghe Maurer, Alfred Margul Sperber, Sofia Vicoveanca, Şerban Ionescu, George Mihăiţă, Eugenia Bădulescu.
Pe 23 septembrie, este Zămislirea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, Sfintele Xantipa şi Polixenia. Nimic în ”Kalendar”.
Dar, când este 23 septembrie, vă spun, în fiecare an, aceiaşi poveste, cu mereu noi adăugiri, o s-o repet mereu pentru că este frumoasă, este un moment sideral când omul a fost mai aproape de Dumnezeu, decât de ”planeta maimuțelor”. Nu știu istoria descoperirii celorlate planete, dar pe cea a lui Neptun o știu, deoarece Johann Franz Encke a scris-o în jurnalul de constatări al Observatorului.
"Evenimentul Zilei" din 23 septembrie 1846 a fost că astronomul german Johann Gale a descoperit planeta Neptun. Mare lucru, o să spuneţi, s-a uitat prin lunetă şi a descoperit! Nu, nu este deloc aşa, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. Când te uiţi printr-o telescop, un refractor, sau un reflector, vezi imens de puţin din bolta cerească, un punct acolo, mai puţin de un grad de con solid, uneori nici 0,10 dintr-un grad.
Trebuie să ştii unde să te uiţi!
Iar onorabilul astronom german avea o bănuială... trimisese cu un an mai înainte o scrisoare şi teza lui de doctorat marelui matematician (şi mare astrolog) specializat în mecanica celestă, francezul Urban Le Verrier, care observase, prin compararea efemeridelor planetei Uranus ca aceasta are o perturbaţie în mişcare ei, care însemna existenţa încă a unei planete exterioare. Pe 23 septembrie, dimineaţa, în anul 1846, Johann primeşte răspunsul francezului, trimis pe 18 septembrie (ce bine mergea poşta pe atunci) cu indicaţia precisă unde să se uite pe boltă în preajma momentului echinocţiului de toamnă, la o oră foarte precisă. Ceea ce a făcut Gale în noaptea de 23 spre 24 septembrie 1846.