Evenimentul Zilei > Actualitate > România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca. Orice persoană primește doza, indiferent de vârstă. VIDEO
România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca. Orice persoană primește doza, indiferent de vârstă. VIDEO

România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca. Orice persoană primește doza, indiferent de vârstă. VIDEO

AstraZeneca nu va fi retras în România, ba va fi administrat necondiționat de vârstă, după cum a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră.

Valeriu Gheorghiță, omul care coordonează campania de vaccinare din România, a susținut, joi, o conferință de presă, și a vorbit despre serul produs de AstraZeneca. „Se continuă vaccinarea pentru toate persoanele, indiferent de categoria de vârstă. Cei care au făcut prima doză vor primi și rapelul. Cei care au dezvoltat tromboze după prima doză, nu o mai primesc pe cea de-a doua. Vor decide împreună cu medicii de familie”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

La fel ca fi reprezentanții EMA, și Valeriu Gheorghiță a explicat că beneficiile pe care le aduce acest ser sunt mai mari decât riscurile existente.

„În ultimul timp s-a observat o tendință de creștere și în rândul populației tinere”

„Știm că situația epidemiologică în România este îngrijorătoare. Sunt circa 4.500 de cazuri în fiecare zi și 150 de decese. 2,5 persoane decedează la 100 de persoane. În ultimul timp s-a observat o tendință de creștere și în rândul populației tinere. Boala se asociază cu un risc de spitalizare, de deces. Evenimentele trombotice sunt foarte rare în cazul vaccinări. Beneficiile depășesc riscurile. Emer Cooke a precizat foarte clar că nu s-au identificat factori de risc legate de vârstă, sex.

Având în vedere contextul din România, este foarte important să se continue procesul cu toate vaccinurile avute la dispoziție. Renunțarea la vaccinare ne poate duce la contaminare. Toate autoritățile monitorizează toate datele științifice disponibile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea este gratuită, este voluntară, nu este condiționată și nu este obligatorie”

„Evenimentele trombotice sunt evenimente comune în practica de zi cu zi pentru care există protocoale de diagnostic și tratament. Ne dorim să avem un sistem integrat la nivel național, poate prin implicarea spitalelor județene, pentru implementarea protocoalelor de diagnostic și tratament pentru eventuale evenimente trombotice.

În România, vaccinarea este gratuită, este voluntară, nu este condiționată și nu este obligatorie. Avem trei tipuri de vaccin aprobat”. A mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.