Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce spune Valeriu Gheorghiță despre noile tulpini de coronavirus descoperite în România. Cât de eficiente sunt vaccinurile
Ce spune Valeriu Gheorghiță despre noile tulpini de coronavirus descoperite în România. Cât de eficiente sunt vaccinurile

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre noile tulpini de coronavirus descoperite în România. Cât de eficiente sunt vaccinurile

Informații oferite de Valeriu Gheorghiță despre eficiența vaccinurilor în contextul apariției noilor tulpini ale coronaviruslui și în România.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a vorbit, marți, și despre problema apariției în țara noastră a noilor mutații ale virusului. Din datele pe care la au la dispoziție specialiștii, până acum, vaccinurile folosite pentru imunizarea populației pot să facă față acestor transformări suferit de virusul care a dat lumea peste cap.

„Vorbim, de fapt, de o mutaţie, 484 K, care se regăseşte pe varianta virală sud-africană şi braziliană şi mai nou şi tulpina britanică B117 achiziţionează această mutaţie.

Într-adevăr, această mutaţie conferă variantei virale o capacitate de a reduce efectul neutralizant al anticorpilor protectori, însă studiile care sunt efectuate pe pseudovirus, adică un virus efectuat în laborator, care conţine exact acest ansamblu de mutaţii, ne arată o păstrare a capacităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, anticorpi preluaţi de la persoane vaccinate cu Pfizer, de pildă, şi Moderna.

Valeriu Gheorghiță, despre noile tulpini: „Aceste vaccinuri ne oferă o protecție suficientă”

Însă, într-adevăr, acest efect neutralizant este uşor diminuat faţă de tulpina sălbatică. De asemenea, datele din viaţa de zi cu zi ne arată în SUA eficienţa vaccinului de la Pfizer la şase luni, care se păstrează la peste 91%, în condiţiile în care sunt circulante şi variantele virale noi, inclusiv varianta sud-africană, ceea ce înseamnă că în practică aceste vaccinuri ne oferă o protecţie suficientă pentru formele simptomatice, pentru complicaţiile bolii, pentru formele severe.

Deci, la acest moment, avem toate datele care susţin eficacitatea vaccinurilor disponibile. Însă vorbim de variantele virale la acest moment”. A afirmat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea, esențială pentru a împiedica virusul să se transforme

Coordonatorul campaniei de vaccinare a avertizat că imunizarea este esențială pentru a nu permite virusului să dezvolte noi tulpini. „Noi nu trebuie să dăm posibilitatea acestui virus să cumuleze noi mutaţii. Vorbim de eficienţa campaniilor de vaccinare pe baza datelor actuale.

Dacă stăm şi ne uităm şi nu facem nimic, s-ar putea ca peste şase luni să fim într-o cu totul altă ipostază şi într-un cu totul alt scenariu, cu un alt virus. Acesta este mesajul foarte clar pe care şi noi, dar şi colegii experţi din alte ţări îl transmit. În momentul de faţă avem vaccinuri, slavă Domnului!, de la cel puţin patru companii care au primit autorizare, pe care trebuie să le folosim în masă pentru a vaccina un număr cât mai mare de persoane.”

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.