Evenimentul Zilei > International > Cutremur în guvernul austriac. Coordonatorul campaniei de vaccinare retras din funcție
Cutremur în guvernul austriac. Coordonatorul campaniei de vaccinare retras din funcție

Cutremur în guvernul austriac. Coordonatorul campaniei de vaccinare retras din funcție

Coordonatorul campaniei de vaccinare din Austria a fost retras din funcție după ce ar fi omis să informeze autoritățile în legătură cu posibilitatea achiziției unor cantități suplimentare de vaccin.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din Austria a fost retras din funcție. Măsura de retragere a fost luată în urma unor probleme cu comenzile de vaccinuri. O dispută legată de procurarea de doze suplimentare de vaccinuri împotriva COVID-19 a provocat fricţiuni în interiorul guvernului austriac. Informația a fost prezentată de agenția de presă dpa.

Coordonatorul pentru vaccinare din Ministerul Sănătăţii, Clemens Martin Auer (foto), va fi retras din funcţie. Informația a fost confirmată de ministrul Sănătății, Rudolf Anschober (Verzii), la postul de radio ORF.

Ministrul a precizat că Auer nu l-a informat despre posibilitatea de procurare de doze suplimentare de vaccin de la Pfizer/BioNTech.

De altfel, partenerul de coaliţie ale Verzilor, Partidul Poporului (OeVP) al cancelarului Sebastian Kurz, ceruse, deja, suspendarea lui Martin Auer.

Coordonatorul campaniei de vaccinare retras din funcție

Ministrul Sănătății a precizat că o astfel de măsură ar presupune comiterea unei infracţiuni prevăzute de legislaţia administrativă sau de codul penal. Potrivit ministrului, Austria dispune totuşi de provizii suficiente, având comandate 31 milioane de doze de vaccinuri.

Dezbaterea legată de vaccinare tensionează şi mai mult relaţiile din coaliţia de guvernare. Acestea sunt deja afectate de politica restrictivă a conservatorilor în domeniul migraţiei. De asemenea, mai multe semne de întebare sunt ridicate în legătură cu politica de donaţii a OeVP.

Din ceea ce se ştie până acum, Auer a renunţat în mod arbitrar la alte comenzi, deşi ar fi existat fonduri suficiente. Acesta a fost şi membru al unui grup de coordonare al UE,

OeVP a salutat retragerea sa din funcţie.

Cancelarul Sebastian Kurz a acuzat vineri că dozele de vaccinuri nu sunt distribuite proporţional între ţările UE. El a arătat că au existat contracte adiţionale de livrare datorate unor negocieri netransparente ale unui grup de coordonare al UE.

Potrivit Comisiei Europene, pot exista ajustări dacă nu toate statele comandă în conformitate cu cota lor. În acest caz, cotele neutilizate ar putea fi distribuite altor state membre.

Guvernul de la Viena pune la punct soluţii adaptate pentru restricţiile antiepidemice la nivel regional. S-a luat această decizie întrucât situaţia infectărilor diferă între landuri. La nivelul întregului teritoriu, rata de incidenţă pe şapte zile este de 210.