Evenimentul Zilei > Social > Ce se întâmplă dacă vrei să schimbi centrul de vaccinare. Medicul Valeriu Gheorghiță a prezentat opțiunile
Ce se întâmplă dacă vrei să schimbi centrul de vaccinare. Medicul Valeriu Gheorghiță a prezentat opțiunile

Ce se întâmplă dacă vrei să schimbi centrul de vaccinare. Medicul Valeriu Gheorghiță a prezentat opțiunile

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, Dr. Valeriu Gheorghiță, a făcut câteva prezizări privind câteva situații care pot apărea la programarea anti-COVID-19. Persoanele care s-au înscris pe listele de așteptare pentru vaccinul împotriva COVID-19, dar vor să se imunizeze la alt centru, unde se administrează un alt vaccin, își pierd locul și sunt înscriși la noul centru după ultima persoană aflată deja pe listă.

Persoanele înscrise pe listele de așteptare pentru vaccinul împotriva COVID-19, dar vor să se imunizeze la alt centru, unde se administrează un alt vaccin, își pierd locul și sunt înscriși la noul centru după ultima persoană aflată deja pe listă. În aceeași situație se găsesc și cei care își anulează rezervarea și se înscriu din nou pe listele de așteptare, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Harta cuprinde toate centrele de vaccinare active în platformă

„Din data de 25 martie, cu suportul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale se poate vizualiza tipul de vaccin pe fiecare centru de vaccinare astfel încât la acest moment este activă harta centrelor pe tipuri de vaccin şi este disponibilă pe platforma de programare. Harta cuprinde toate centrele de vaccinare active în platformă, tipul vaccinului administrat în acestea, numărul locurilor disponibile şi, de asemenea, numărul persoanelor care se află înscrise pe lista de aşteptare. Harta este interactivă, fiecare utilizator poate filtra afişarea centrelor pe judeţe sau pe numărul de locuri disponibile. De asemenea, sunt afişate statistici privind numărul total al persoanelor înscrise pe listele de aşteptare pentru fiecare dintre cele trei vaccinuri”, a spus coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiţă.

„Prioritatea de notificare a persoanelor pe lista de așteeptare se alocă astfel: 75% dintre locurile disponibile se alocă populației cu grad ridicat de risc, 25% din locurile disponibile se alocă celor care desfășoară activități esențiale”, iar dacă mai sunt locuri disponibile, acestea sunt alocate celor care fac parte din etapa a treia.

Pentru cei din etapa a treia, „în momentul de față, platforma respectă în totalitate ordinea de pe lista de așteptare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Mutarea de la un centru la altul va situa persoana la finalul listei celor deja înscrise la respetivul centru

„O persoană care optează pentru mutarea de pe lista de așteptare a unui centru pentru lista de așteptare a unui alt centru va ocupa următoarea poziție după persoanele deja înscrise în lista acelui centru. De asemenea, cei care anulează rezervarea și apoi se înscriu din nou pe lista așteptare își pierd locul și vor fi așezați la finalul listei”, a mai adăugat el.

„Un alt element de noutate este legat de posibilitatea cetăţenilor străini de a se programa pe platformă şi mă refer la cetăţenii străini cu drept de şedere în România care nu deţin documente emise de autorităţile române. Vor putea să se programeze direct în platformă. Pentru aceştia va fi alocat un identificator unic corelat cu documentele de identificare a cetăţeanului străin – cu număr, serie şi paşaport, de pildă. Data la care se va implementa foarte probabil această funcţionalitate va fi 10 aprilie”, a mai spus la final Valeriu Gheorghiță.