Vaccinare pe stadioane sau la medicii de familie, în Europa
- Cristi Dorombach
- 8 aprilie 2021, 09:40
În Germania, vaccinurile pentru COVID-19 sunt acum administrate, pentru prima dată, în cabinetele medicilor de familie. Ar putea fi un impuls semnificativ pentru campania de vaccinare.
Germania, împreună cu Uniunea Europeană în ansamblul său, au rămas în urmă față de Statele Unite și de Regatul Unit în ceea ce privește viteza de vaccinare, din cauza aprovizionării lente de vaccinuri și a birocrației excesive.
Doctorul Oliver Funken, medic de familie, aplaudă această schimbare, pe care o consideră întârziată, dar importantă: "Funcționarea activă a cabinetelor medicilor de familie în vaccinări este cel mai important element al întregului puzzle. Dacă s-ar fi gândit încă de la început, acum am fi fost mai avansați".
Toți la coadă la "Stade de France" din Saint-Denis, la periferia Parisului: stadionul s-a transformat într-un centru gigantic de vaccinare, într-un moment în care Franța este una dintre țările europene cu cele mai mari dificultăți în fața pandemia.
Stadionul Cupei Mondiale din 1998 este unul dintre cele 200 mari centre de vaccinare, care - dacă aprovizionările o vor permite - vor administra un milion de vaccinuri pe săptămână.
Samuel Polvé, un pensionar în vârstă de 78 de ani, este dezamăgit de organizare: "Am așteptat o oră. Am ajuns la timp la programare, cu zece minute mai devreme, apoi a trebuit să aștept o oră. Este puțin prea mult pentru noi bătrânii".
Zayeb Maliki, în vârstă de 21 de ani, este asistent medical și aici la "Stade de France" este și operatorul call-center: "De multe ori ne întreabă de Pfizer, așa că încă de la început ne-au cerut Pfizer, Pfizer, Pfizer... Și acum am epuizat vaccinul Pfizer. Și trebuie să recunosc că unii oameni au anumite reticențe față de vaccinul Moderna".
Și Spania își accelerează campania de vaccinare: obiectivul este de 33 de milioane de bărbați și femei spanioli (din peste 47 de milioane de locuitori) imunizați până la sfârșitul lunii august.
Pedro Sánchez, premierul spaniol, este categoric: "Încă trebuie să ne protejăm și asta aș vrea să le transmit compatrioților noștri: nu putem lăsa garda jos, nu o putem face încă, nu ne putem relaxa încă, așa că mai cer încă un efort".
După ce a vaccinat aproximativ un sfert din cei 10 milioane de locuitori, Ungaria relaxează unele restricții.
În ciuda faptului că a avut una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din lume timp de mai multe luni, pentru premierul Viktor Orbán situația s-a îmbunătățit cu siguranță și se poate acționa spre o redeschidere treptată a întregii economii maghiare.
Începând cu 19 aprilie, după vaccinarea în masă a profesorilor, toate școlile se redeschid.