Șeful Departamentului pentru Stuații de Urgență, Raed Arafat, a precizat că cele 43.000 de teste pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus vor fi introduse în stocul strategic pentru care au fost prevăzute o cantitate totală de un milion de teste.

„Deja primele 43.000 de teste vor ajunge în ţară din fonduri extrabugetare, deci în colaborare cu Crucea Roşie şi mai urmează să introducem stocul strategic. (…) Pentru stocul strategic, pentru prima fază sunt cele 43.000 de teste deja contractate şi urmează să ajungă în România la sfârşitul acestei săptămâni, începutul celeilalte. Pe stocurile strategice am prevăzut un milion de teste”, a declarat Raed Arafat.

El a precizat că autoritățile intenționează să achiziționeze un număr cât mai mare de teste rapide pentru ca acestea să fie utilizate în prima linie, în unitățile de primiri urgențe, pentru diagnosticarea rapidă a pacienților infectați cu noul coronavirus.

„Testele rapide pe bază de antigen avem în plan să aducem mai multe pentru a le folosi, cum spunem noi pe linia de front, mai ales în unităţile de primiri urgenţe, ne-ar ajuta să punem diagnosticul rapid pentru cazurile simptomatice şi să le diferenţiem, chiar dacă unele vor trebui ulterior să fie confirmate şi pe testele PCR”, a adăugat Raed Arafat.

Câte localități au depășit pragul de 3 la mie

În același context, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a anunţat, miercuri, 28 octombrie, că în prezent sunt 368 de localităţi care au depăşit pragul de 3 cazuri de infectări cu noul coronavirus la mia de locuitori în ultimele 14 zile şi cărora li se aplică restricţiile prevăzute de legislația în vigoare.

„La acest moment avem 368 de localităţi care au depăşit 3 la mie şi comitetele judeţene au aplicat deja regulile prevăzute în hotărârea de guvern: obligativitatea portului măştii, închiderea unor activităţi, temporar, precum restaurante în interior, cinematografe, trecerea la învăţământul online. (…) Deci, astăzi, faţă de ieri, avem o creştere de 15 localităţi care au depăşit indicele de 3 la mie, cazuri cumulate în 14 zile”, a precizat Arafat.