Reţetă de tort din Basarabia. „Cuşma lui Guguţă”

Reţetă de tort din Basarabia. „Cuşma lui Guguţă”

Reţetă de tort din Basarabia. Tortul „Cușma lui Guguță” este unul din preferatele moldovenilor de peste Prut. Ingredientele sunt simple și acesibile, iar aspectul este deosebit. Gustul dulce- acrișor te cucerește şi este perfect pentru o sărbătoare sau când îți vin oaspeți.

Reţetă de tort din Basarabia. Cu siguranță, cei dragi vor fi încântaţi de acest deliciu.

Tuturor celor care l-au gustat măcar o singură dată le place acest tort cu denumire haioasă.

Reţeta tortului din Basarabia

Ingrediente

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru rulouri:

  • 150 gr unt(untură),
  • 250 gr smântână 25%(sau de casă),
  • 50 gr zahăr pudră,
  • jumătate linguriță bicarbonat de sodiu,
  • un praf de sare,
  • 500-550 gr făină,
  • 350 gr vișine fără sâmburi.

Pentru cremă:

  • 600 gr smântână ( de la 25% grăsime în sus),
  • 200 gr zahăr pudră.

Mod de preparare:

  1. Se pregătește aluatul. Într-o farfurie amestecăm smântâna, la temperatura camerei, cu bicarbonatul de sodiu.
  2. Lăsăm să acționeze 10 minute.
  3. În alt vas amestecăm cu un tel untul, la temperatura camerei, cu zahărul pudră.
  4. Punem aici smîntîna și praful de sare.
  5. Amestecăm, după care adăugăm treptat făina.
  6. S-ar putea să avem nevoie doar de 500 gr de făină, dar s-ar putea să avem nevoie de toată făina.
  7. Modelăm coca de aluat. O punem la rece pe 1 oră.
  8. Peste o oră, împărțim aluatul în 15 bile egale.
  9. Modelăm rulourile, umplute cu vişine.
  10. Le punem pe o tavă unsă cu unt sau cu ulei.
  11. Le coacem 25-30 min, la temperatura de 180C.
  12. Le lăsăm să se răcească.
  13. Pregătim crema. Batem smântâna cu zahărul pudră.
  14. Dacă dorim ca exteriorul să fie uniform, folosim în interior doar 400 gr de smântână.
  15. Pentru exterior folosim 200 gr frișcă pe care o batem cu 100 gr zahăr pudră. Aici turnam treptat 100 gr+50 gr unt topit la baie de abur, apoi răcit.
  16. Compoziția se bate cu mixerul până frișca devine solidă.
  17. Asamblăm tortul. Ungem platoul cu puțină cremă.
  18. Punem mai întâi 5 rulouri, deasupra 4, apoi 3, 2 şi 1. Între rulouri punem cremă.
  19. Ornăm tortul cu ciocolată.
  20. Punem tortul la rece timp de 8- 10 ore.

Se servește cu ceai sau cafea.