Evenimentul Zilei > EVZ Special > Restricţiile impuse de pandemie, eliminate lângă graniţa României. Decretul a fost publicat
Restricţiile impuse de pandemie, eliminate lângă graniţa României. Decretul a fost publicat

Restricţiile impuse de pandemie, eliminate lângă graniţa României. Decretul a fost publicat

Prima fază de eliminare a restricţiilor antiepidemice din Ungaria va începe când vor fi vaccinaţi 2,5 milioane de cetăţeni, conform unui anunţ de ultimă oră al oficialilor de la Budapesta.

Restricţiile impuse de pandemie, eliminate lângă graniţa României. Decretul a fost publicat în ultimul număr al jurnalulu oficial Magyar Kozlony (n.r. – echivalentul Monitorului Oficial), conform kormany.hu.

Înainte de alegerile parlamentare maghiare din 2010, Magyar Kozlony a fost editat de Cabinetul Primului Ministru, după ce a aparținut Comitetului de redacție de la Ministerul Administrației și Justiției. Magyar Kozlony publică măsuri și alte documente.

Revenind la anunţul iniţial, trebuie spus că intervalul orar în care este interzisă circulaţia în Ungaria va fi restrâns între orele 22:00 şi 5:00. Conform sursei citate, magazinele vor putea primi clienţi în măsura în care asigură un spaţiu de zece metri pătraţi pentru fiecare. Excepţia va fi reprezentată de copiii sub 14 ani şi de vârstnicii peste 65 de ani, dar şi de cei care asistă persoane cu dizabilităţi.

De asemenea, conform decretului, va trebui respectată distanţa minimă de 1,5 metri între cei care aşteaptă să intre.  Altfel, amintim că în urmă cu două zile, Ungaria a informat UEFA despre dorinţa sa de a permite persoanelor care vor fi vaccinate să asiste la meciurile din cadrul turneului final al Campionatului European de fotbal – EURO 2020, care urmează să se dispute la Budapesta.

„Am semnalat că cei care au fost deja vaccinaţi vor putea asista la meciurile care se vor disputa în Ungaria (n.r. – pe Puskas Arena din Budapesta)”, a declafrat ministrul maghiar de Interne, Gergely Gulyas.

Restricţiile impuse de pandemie, eliminate la graniţa României

Acelaşi ministru a completat că până la finele lunii mai, Ungaria intenţionează să vaccineze împotriva Covid-19 mai circa trei milioane de cetăţeni care au cerut să fie inoculaţi. Acest obiectiv a fost fixat cu o lună înaintea startului EURO 2020.

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat în urmă cu nouă zile că cele 12 oraşe care vor găzdui meciurile de la Campionatul European vor trebui să garanteze că pot avea public. De asemenea, acesta a avertizat că dacă această cerinţă nu este îndeplinită, se va lua în calcul schimbarea sau reducerea numărului de oraşe gazdă.

Ceferin speră că nu vor exista modificări şi că turneul final se va disputa în cele 12 oraşe planificate. Bucureşti, Copenhaga, Amsterdam, Baku, Bilbao, Budapesta, Dublin, Glasgow, Sankt Petersburg, Munchen, Roma şi Londra sunt oraşele care vor găzdui meciuri la EURO 2020.

Pe Puskas Arena vor fi găzduite câteva partide din Grupa F, din care fac parte Germania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, dar şi un meci din optimile de finală.