Evenimentul ZileiSocialPurtătorul de cuvânt al BOR lovește în antivacciniști: Când am auzit m-am cutremurat

Purtătorul de cuvânt al BOR lovește în antivacciniști: Când am auzit m-am cutremurat

Purtătorul de cuvânt al BOR lovește în antivacciniști: Când am auzit m-am cutremurat
Purtatorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a declarat la Digi24 că nu este acceptabil ca vaccinul, care este un act medical, să fie comparat cu Sfânta Împărtășanie, care ține de planul spiritual.

Purtătorul de cuvânt al BOR dă în antivacciniști: Când am auzit m-am cutremurat. Vasile Bănescu s-a referit la clericii antivacciniști care au susținut că „vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie.

În opinia purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, aceste puncte de vedere au demobilizat mulți credincioși care oscilau în faţa deciziei a se vaccina împotriva Covid-19.

Preotul Vasile Bănescu a devoalat că s-a vaccinat împotriva Covid-19 şi a profitat de prezenţa în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24,  pentru a le transmite oamenilor că ar trebui să se informeze de la medici atunci când este vorba despre sănătatea lor.

Purtătorul de cuvânt al BOR lovește în antivacciniști

Totodată, el a ținut să sublinieze că nu există un conflict între știință și credință: „Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declarați zgomotos antivacciniști din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie.

Când am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Hristos, cu un vaccin.

Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Hristos cu un vaccin este ceva sacrileg.

Un astfel de mesaj a demobilizat foarte mulți oameni credincioși

Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia, tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva.

Se confundă planurile cu un preț nefiresc și dureros. Mi se pare că un astfel de mesaj a demobilizat foarte mulți oameni credincioși, a fracturat un dialog firesc, fie el și mental, între oamenii credincioși și oamenii dintr-o sferă științifică. Acest conflict este fals. Nu există conflict real între credință și știință.

Eu știu că foarte mulți oameni credincioși s-au vaccinat. Suntem pe drumul ieșirii din pandemie și cred că până la urmă acești oameni sceptici vor înțelege că vaccinul nu-ți face rău și că trebuie să te sfătuiești cu medicul în privința profilului tău medical.

E firesc să faci asta, așa am făcut și eu. Când optăm pentru un act care are legătură cu sănătatea noastră, optăm într-un mod responsabil, care presupune o informare. Nu poți să spui că ești un om responsabil dacă alegi să rămâi dezinformat”, declarat Bănescu la Digi24.

foto: Răzvan Vălcăneanţu


Accesează: