Evenimentul ZileiActualitateProfesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă asta. Ministrul Educației anunță sancțiuni pentru cadrele didactice

Profesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă asta. Ministrul Educației anunță sancțiuni pentru cadrele didactice

Profesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă asta. Ministrul Educației anunță sancțiuni pentru cadrele didactice
Profesorilor le este interzis prin lege să facă pregătire cu elevii cărora le predau la clasă. Anunțul a fost făcut de Ministrul Educației, care precizează că vor fi sancțiuni pentru cei care nu respectă legea. Regula ar putea intra în vigoare din anul școlar 2022-2023. O astfel de interdicție este deja în Codul de etică adoptat în octombrie 2018, însă nimeni nu o respectă.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat marți, 17 mai, un nou proiect de lege, care le va interzice profesorilor să facă meditații cu elevii cărora le predau la clasă. Regula ar putea intra în vigoare la începutul anului școlar 2022 – 2023. Oficialul a subliniat că vor fi aplicate sancțiuni pentru cadrele didactice care nu o respectă.

În prezent, mai există o astfel de interdicție pentru profesorii din învăţământul preuniversitar. Ea a fost stabilită prin Codul de etică adoptat în octombrie 2018 prin ordin al ministrului Educației, însă nu se respectă.

„Meditațiile se practică în orice stat european și nu i se poate interzice unui părinte să își dea copilul la pregătire suplimentară.

Însă, o condiție de bun simț este ca profesorii să nu facă meditații cu elevii de la clasă.

Vrem să avem relevanța notelor și respectarea conditiilor de etică, iar relevanța notelor are de suferit când un profesor face meditații cu elevii de la clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru HotNews.ro.

Ministrul Educației anunță înființarea unei noi comisii în Educație

Regula potrivit căreia profesorii nu mai au voie să facă meditații cu elevii cărora le predau la clasă va fi impusă print-un act normativ, parte din pachetul legislativ ce va fi adoptat prin Programul „România Educată”. Oficialul se declară convins că interdicția va intra în vigoare din anul școlar 2022-2023.

Având în vedere faptul că o interdicție asemănătoare există deja și nu este respectată, ministrul Educației a precizat că în actul normativ va fi prevăzută înființarea unei comisii naționale pentru inspecție școlară. Aceasta se va ocupa de verificarea normelor de etică și deontologie profesională de către cadrele didactice. Din această comisie vor face parte cadre didactice cu experiență de cel puțin 10 ani în inspecție școlară, care „au probat aspecte ce țin de probitatea morală și profesională”. Ele vor verifica dacă interdicțiile sunt respectate.

Sorin Câmpeanu a ținut să precizeze că, pe lângă comisia care va verifica normele de etică și deontologie profesională de către cadrele didactice, legea va prevede și sancțiuni pentru profesori. Oficialul nu a putut preciza despre ce sancțiuni va fi vorba, spunând că acestea trebuie corelate cu legislația deja existentă.


Accesează: