Evenimentul Zilei > Politica > Sorin Cîmpeanu, anunțul momentului. Când primesc profesorii salariile? „Trezoreria nu este responsabilitatea Ministerului Educației”
Sorin Cîmpeanu, anunțul momentului. Când primesc profesorii salariile? „Trezoreria nu este responsabilitatea Ministerului Educației”

Sorin Cîmpeanu, anunțul momentului. Când primesc profesorii salariile? „Trezoreria nu este responsabilitatea Ministerului Educației”

Șeful Ministerului Educației, Sorin Cîmpeanu, reacționează în scandalul momentului din învățământ. Nimeni nu știe exact când vor urma cadrele didactice să-și primească salariile, deși în mod normal banii ar fi trebuit să intre pe card vinerea trecută. La mijloc ar fi vorba despre o problemă vis-a-vis de transmiterea sumelor de bani prin trezorerie către bănci. 

Din cauza unor erori de natură informatică, 40% dintre bugetari, printre care se numără și profesori, nu și-au primit salariile, a explicat șeful Ministerului Educației, luni, fără a putea preciza, însă, un termen estimativ până la care va avea loc tranzacționarea banilor.

Sorin Cîmpeanu nu știe când va avea loc plata salariilor către profesori

„Chiar acum vin de la Guvern, a fost o eroare informatică care a afectat plata salariilor bugetarilor. Am primit asigurări că aceasta va fi remediată foarte rapid. Noi am fost informați că în cinci județe nu au fost plătite salariile”, a declarat șeful Ministerului Educației.

Întrebat într-o intervenție televizată dacă poate exprima un termen estimativ până la care va avea loc plata salariilor către profesori, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Pentru răspunsuri suplimentare, întrebați ministrul de finanțe”.

„E eroare informatică. Nu este responsabilitatea Ministerului Educației. Am semnalat acest lucru celor responsabili, care au puterea să remedieze această situație. Ministerul Educației susține salarizarea la timp a tuturor angajaților din învățământ, dar se cantonează în propriile competențe. Trezoreria este responsabilitatea Ministerului de Finanțe”, a mai spus șeful Ministerului Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție televizată la DIGI24.

Probleme cu plățile de salarii pentru 40% dintre bugetari

40% dintre angajații din sistemul bugetar din România nu și-au primit salariile vinerea trecută. Potrivit Ministerului de Finanțe, din motive obiective, „în data de 13 mai 2022, s-au înregistrat disfuncționalități ale sistemelor informatice partajate care asigură transferul sumelor în sistemul bancar, precum și în sistemul de plăți interbancare, înregistrându-se întârzieri parțiale la plată”, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, 60% din obligațiile de plată au fost realizate la timp, iar restul operațiunilor de transfer ar trebui, potrivit instituției guvernamentale citate, să se realizeze luni, 16 mai. În toate cazurile este vorba de termene de plată scadente în zilele de 14 și 15 mai, se mai arată în documentul amintit.

„Regretăm neajunsurile create și le dăm asigurări tuturor celor afectați că depunem toate eforturile pentru ca astfel de disfuncționalități tehnice să nu se mai repete”, au mai transmis reprezentanții Ministerului de Finanțe.