Educația din România va suferi schimbări uriașe. Ce va însemna marea reformă

Educația din România va suferi schimbări uriașe. Ce va însemna marea reformă Sursa: LCVA | Dreamstime.com

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre reforma care va avea loc în Educația din România. Oficialul a declarat că sistemul va fi modificat total începând din septembrie 2023.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că sistemul de educaţie din România va funcţiona pe alte baze. Totul s-a discutat conferinţa de lansare a „Raportului privind nivelul de literaţie al elevilor din România”, elaborat de BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare).

”Competenţele de literaţie sunt esenţiale pentru parcursul educaţional al unui elev şi, mai apoi, sunt exprem de importante pentru dezvoltarea adulţilor”, a spus ministrul în prezentarea sa.

Sorin Cîmpeanu a declarat aceste competenţe de literaţie joacă un rol important și că este necesară o evaluare standardizată.

Sursa: EVZ

”Standardizarea evaluării este un deziderat care trenează de mult timp. Tot de mult timp ştim că avem probleme din perspectiva competenţelor de literaţie, din perspectiva alfabetizării. Ne spun de testele PISA, rezultatele la evaluarea naţională, ne-o spun universităţile care deplâng nivelul scăzut de alfabetizare, îndeosebi alfabetizare ştiinţifică, în rândul absolvenţilor de învăţământ preuniversitar”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Schimbări radicale în educație

Ministrul a mai subliniat că ”rezultatele sunt triste”. ”Pe de altă parte, însă, avem o serie de oportunităţi. Prima dintre ele se numeşte România Educată, care se concentrează foarte mult nu numai pe componenta de evaluare ci pe componenta de construcţie a unui curriculum care să genereze acele competenţe care, în momentul în care sunt evaluate, să ne arate că suntem într-o situaţie mult mai bună decât cea prezentată”.

”Vă spun că în septembrie 2023, sistemul de educaţie din România va funcţiona, începând cu septembrie 2023, nu mai este mult, pe cu totul şi cu totul alte baze. Aceasta este oportunitatea esenţială”. a spus Cîmpeanu.

Acesta a mai precizat că metodele conjugării, a eforturilor, resurselor din mediul public şi mediul privat vor da roade.

„Nu ţin minte, deşi am mai trecut prin Ministerul Educaţiei, să fie existat atât de mare deschidere spre cooperarea între Ministerul Educaţiei şi cei care aveţi lucruri de spus în domeniul educaţiei.”

Ne puteți urmări și pe Google News