Evenimentul ZileiEVZ SpecialProblemele se țin lanț de Trump. Mandat de arestare pe numele președintelui SUA

Problemele se țin lanț de Trump. Mandat de arestare pe numele președintelui SUA

Problemele se țin lanț de Trump. Mandat de arestare pe numele președintelui SUA
Președintele în funcție al Statelor Unite, Donald Trump, a fost pus sub acuzare de un tribunal irakian pentru uciderea lui Abou Mehdi al-Mouhandis, comandantul forțelor pro-Iran.

Judecătorii instanței din Irak au emis un mandat de arestare naţional împotriva preşedintelui Donald Trump, în cadrul anchetei asupra uciderii lui Abou Mehdi al-Mouhandis. Acesta a fost comandantul forţelor pro-Iran din Irak și a fost omorât, în urmă cu un an, împreună cu generalul iranian Qassem Soleimani, după cum informează AFP.

Tribunalul pentru anchete din Roussafa, sectorul estic din Bagdad, „a decis să emită un mandat de arestare împotriva preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, conform articolului 406 al Codului Penal irakian“, se arată într-un comunicat al Autorităţii judiciare. Articolul la care se face referire prevede pedeapsa cu moartea pentru omucidere cu premeditare.

Tribunalul a dat asigurări că a finalizat ancheta preliminară, dar că „investigaţiile continuă pentru a demasca alţi autori ai acestei crime, fie că sunt irakieni sau străini”.

În luna iunie a anului trecut, și Iranul a emis un mandat de arestare, solicitând Interpol să inițieze o „notificare roșie” pe numele lui Donald Trump, însă procedură nu a fost demarată.

Trump a ordonat moartea lui Soleimani

Președintele SUA a fost acuzat de uciderea generalului Soleimani, dat fiind că drona care a aruncat în aer vehiculele în care se aflau cei doi, generalul Qassem Soleimani și Abou Mehdi al-Mouhandis, în data de 3 ianuarie 2020, pe aeroportul din Bagdad, a decolat la ordinul său. De altfel, la câteva zile după atac, Donald Trump și-a exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că cei doi au fost eliminaţi în cadrul aceleași acțiuni.

Donald Trump a justificat decizia pe care a luat-o, de a-l executa pe Soleimani arătând că acesta a amenințat cu atacuri la adresa Statelor Unite și „spunea că «vom ataca ţara voastră, uciderea americanilor.

„Spunea: «îi vom ucide pe oamenii voştri»; „Și atunci am spus: «cât timp mai trebuie să auzim porcăria asta?»“, a spus Donald Trump în discursul pe care l-a susținut după moartea celor doi.

Situația în Irak este tensionată

De un an de zile, de la moartea celor doi, forţele pro-iraniene din Irak îl acuză pe premierul irakian Moustafa al-Kazimi, pe atunci şef al serviciilor de informaţii, de complicitate la asasinat. La comemorarea unui an de la moartea celor doi, climatul politic din Irak, a devenit foarte tensionat.

Aceste probleme trebuie privite, însă, și în contextul apropierii alegerilor legislative care ar trebui să se desfășoare în luna iunie. Mai mulţi înalţi responsabili politici se acuză reciproc de implicare în moartea celor doi, în vreme ce presa pro-iraniană anunță dezvăluirea numelor celor responsabili.


Accesează: