Ouăle și fructele, în topul scumpirilor în Republica Moldova. Inflația prognozată de economiști

Ouăle și fructele, în topul scumpirilor în Republica Moldova. Inflația prognozată de economiști Sursa foto: pixabay.com

Prețurile la produsele alimentare în Republica Moldova au crescut cu aproape 3%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai mult s-au scumpit ouăle și fructele. Experții economici prognozează pentru acest an o inflație de 5 % și recomandă autorităților să adopte politici echilibrate pentru a stabiliza prețurile concomitent cu creșterea economică.

Prețurile medii de consum la produsele alimentare au înregistrat o creștere de 2,9% în luna martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. Ouăle s-au scumpit cel mai mult, cu peste 19 procente, în timp ce fructele cu 17%. Pe de altă parte, uleiul vegetal s-a ieftinit cu aproximativ 20%, iar zahărul cu aproape 7%. Inflația la mărfurile nealimentare a atins 6,7%, potrivit radiomoldova.md.

Prețurile la energie electrică și gaze naturale s-au ieftinit

În aceeași perioadă, serviciile comunale au înregistrat o scumpire de aproape 1%, iar, pe categorii, acestea s-au ieftinit, în mare parte. Mai exact, tariful pentru încălzirea centralizată s-a diminuat cu 42%, iar energia electrică și gazele naturale s-au ieftinit cu peste 25%, timp de un an.

Cetățenii din Republica Moldova spun că cel mai mult cheltuiesc pentru produsele alimentare și plata facturilor la serviciile comunale. Aceștia au remarcat creșteri semnificative la legume, ouă și carne, iar pentru a face față scumpirilor, unii aleg să economisească sau să aștepte apariția pe piață a produselor de sezon.

Ne puteți urmări și pe Google News
Hipermarket

Sursa foto: Arhiva EVZ

Autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a gestiona creșterea prețurilor

Inflația anuală de 3,9%, potrivit expertului economic Marin Gospodarenco, indică o normalizare a creșterii prețurilor, având un impact benefic asupra puterii de cumpărare a populației și stabilității economice. În același timp, analistul sugerează că inflația în acest an ar putea ajunge la aproape 5%, ceea ce înseamnă că autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a gestiona prețurile și a sprijini creșterea economică.

„Deși ratele moderate ale inflației sunt un semn pozitiv pentru noi, structura detailată a schimbărilor de preț evidențiază necesitatea unei politici economice echilibrate pentru anul acesta care să vizeze în special atât stabilizarea prețurilor cât și susținerea creșterii economice”, a spus expertul

Banca Națională a Moldovei prognozează o rată a inflației medii anuale de 4,7 la sută în anul 2024 și 4,5 la sută în 2025.