Republica Moldova, trei proiecte energetice cu Ucraina și România
- Nicolae Comănescu
- 11 aprilie 2024, 13:15
Republica Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică, pe care le are în lucru, cu Ucraina și România, la Summitul Inițiativei celor trei mări.
După cum au precizat oficialii de la Ministerul Energiei, aceste proiecte țin de îmbunătățirea interconexiunilor regionale, cum ar fi construcția celui de-al doilea circuit al liniei aeriene de înaltă tensiune de 330 kV „Bălți - Centrala Hidroelectrică Dnestrovsk (HPP)”, construcția unei interconexiuni de înalta tensiune “Centrala Nucelară Yuzhnoukrainsk – Prymorsk – Vulcănești - Isaccea” (UA-MD-RO); creșterea capacității de interconexiune a coridorului vertical pe ruta Trans-Balcanică a gazelor naturale și dezvoltarea proiectelor dedicate producerii hidrogenului verde, utilizând surse regenerabile de energie.
Republica Moldova, proiecte energetice cu Ucraina și România
Implementarea acestor proiecte va consolida securitatea energetică, va asigura dezvoltarea durabilă și va reduce impactul asupra mediului înconjurător în regiunea Europei Centrale și de Est.
Basarabia a devenit stat participant asociat al Inițiativei celor Trei Mări (3SI) la data de septembrie 2023, conform jurnal.md.
În luna februarie a acestui an, Guvernul din Republica Moldova a aprobat Memorandumul de înțelegere cu Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Basarabia și România.
Cele două țări vor fi interconectate prin rețelele de gaze naturale și energie. Memorandumul în ceea ce privește sectorul gazelor naturale prevede acțiuni specifice legate de creșterea capacității de transport a gazelor naturale și examinarea posibilității de extindere a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport în jurul Chișinăului până la sfârșitul anului 2031, potrivit gov.md.
În sectorul energiei electrice, Memorandumul vizează realizarea unor proiecte de importanță strategică, precum Linia Electrică Aeriană cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava - Bălți, extinderea stațiilor 400 kV Suceava și Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și Republica Moldova și o stație electrică pe teritoriul României.
Aprobarea Memorandumului va permite desemnarea „OPCOM” SA în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, în vederea integrării pieței de energie electrică din țara vecină în piața internă de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor.