Banca Națională a Moldovei a redus rata de bază la 4,25%. Previziuni despre inflație

Banca Națională a Moldovei a redus rata de bază la 4,25%. Previziuni despre inflațieSursa foto: BNM

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis prin vot unanim să coboare cu 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, până la nivelul de 4,25 la sută.

Banca Națională a Moldovei a mai anunțat că a fost aprobat și Raportul asupra inflației, februarie 2024, care urmează a fi publicat pe 13 februarie 2024.

Deciziile luate de comitetul executiv al BNM:

Se stabilește rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 4,25 la sută anual.

Se stabilesc ratele de dobândă: a) la creditele overnight, la nivelul de 6,25 la sută anual; b) la depozitele overnight, la nivelul de 2,25 la sută anual. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 33,0 la sută din baza de calcul. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 43,0 la sută din baza de calcul.

BNM a precizat că decizia a fost luată după ce, timp de trei luni consecutiv, inflația s-a menținut în jurul țintei de 5,0%. „Astfel, hotărârea BNM contribuie la consolidarea acestei performanțe, stimulând în continuare cererea agregată, momentan dezinflaționistă, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste”, a transmis guvernatorul BNM, Anca Dragu, printr-un comunicat de presă.

Anca Dragu

Anca Dragu, guvernatorul BNM. Sursa foto: BNM

Banca Națională a Moldovei: Inflația medie anuală va fi în jur de 4,7

Rata anuală a inflației, a mai transmis BNM, va oscila neesențial în jurul țintei de 5,0 la sută, rămânând în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale în următoarele opt trimestre. Dinamica se va datora, în mare parte, tuturor componentelor. Cererea agregată va fi dezinflaționistă pe întreaga perioadă de prognoză din cauza cererii externe slabe, finanțării reduse a consumului și a condițiilor monetare restrictive. Recolta bogată din 2023 și impulsul fiscal pozitiv, începând cu trimestrul II 2025, vor atenua descreșterea cererii agregate. Inflația medie anuală va fi în jur de 4,7 la sută în anul curent și, respectiv, de 4,5 la sută în anul viitor.

Riscurile și incertitudinile prognozei rămân înalte

”Tendințele anticipate în rundele anterioare rămân valabile în mare parte. Prognoza inflației a fost micșorată ușor pentru trimestrul I 2024 și ridicată pentru restul perioadei comparabile. Prognozele inflației de bază și a prețurilor reglementate au fost majorate, în principal, din contul majorării accizelor și, respectiv, a reestimării impactului reflectării compensațiilor acordate populației pentru resurse energetice în perioada rece a anului. Prognozele prețurilor la produse alimentare și la combustibili au fost diminuate.

Pensiile din Republica Moldova

Sursa foto: Arhiva EVZ

Riscurile și incertitudinile prognozei rămân înalte. Din mediul extern se conturează surse precum tensiunile în Orientul Mijlociu, durata blocării căilor de transport din Marea Roșie, războiul din Ucraina, șocurile temporare de ofertă, prețurile la produsele alimentare, continuarea scăderii activității economice în zona euro, momentul începerii relaxării măsurilor politicilor monetare în regiune și la nivel mondial, precum și o eventuală configurare geopolitică după alegerile din 2024, care ar putea duce la schimbarea politicilor economice.

Printre principalele incertitudini interne se numără ajustarea tarifelor, modificarea ponderilor din coșul IPC, modul de reflectare în statistică a compensațiilor la resurse energetice acordate populației în perioada rece a anului, fluxul de refugiați, condițiile meteorologice și recolta viitoare”, a mai transmis BNM.