Inflația în Republica Moldova a scăzut spectaculos în ultima perioadă. Explicațiile Băncii Naționale

Inflația în Republica Moldova a scăzut spectaculos în ultima perioadă. Explicațiile Băncii Naționale Sursa foto: Freepik

Inflația din Republica Moldova a scăzut cu un procent important, după cum a anunțat guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu. Este vorba despre scăderea de la 34% la 4%. Care se datorează, după cum explică oficialul de la BNM, în primul rând întăririi securității și independenței energetice.

Pentru țara vecină, o mare problemă a fost dependența de gazul provenit din Rusia. Iar acest factor a dus la o creștere alarmantă pe piața de consum.

Motivele pentru care a scăzut inflația în Republica Moldova

„De fapt, dependența de gazul rusesc a condus la explozia prețurilor și la acel sentiment de nesiguranță care a amplificat inflația”, a afirmat guvernatorul Băncii Naționale, Anca Dragu.

În cadrul unui interviu acordat pentru Euronews, ea a mai explicat că procesul de dezinflație a fost pe parcursul anului 2023 este vizibil, iar ratele dobânzilor au început să coboare în această perioadă de la aproape 20% până la 3,75%. Astfel, Anca Dragu a precizat că au existat mai mulți factori ce au contribuit la scăderea inflației, iar printre acestea se numără independența și securitatea energetică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Odată cu această relaxare în ceea ce privește presiunea dinspre prețurile de la energie, am văzut reducerea prețurilor în general și o dezinflație (...) Un alt factor este găsirea de soluții alternative, conectarea R. Moldova la sistemul european de transmitere a energiei electrice, de asemenea interconectării pe gaze și depozite de gaze în România și Ucraina.

Decizia Băncii Naționale

La 21 martie curent, Banca Națională a Moldovei a decis revizuirea și micșorarea ratei de bază. Asta înseamnă că vor scădea costurile creditelor. Decizia de politică montară a fost aprobată cu votul unanim a Consiliului de administrare, conform jurnaliștilor de la agora.md.

În altă ordine de idei, o măsură economică importantă prevede că importul de cereale și floarea soarelui rămâne controlat de Guvern, în Republica Moldova, pe fondul problemelor cauzate de războiul declanșat de regimul Putin în Ucraina.

 

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro