Alimentul care e plin de proteine și grăsimi sănătoase. Ce beneficii are

Alimentul care e plin de proteine și grăsimi sănătoase. Ce beneficii are Alimentul care e plin de proteine și grăsimi sănătoase. Ce beneficii are. Sursa foto: 289752315 © Monticelllo | Dreamstime.com

Există un aliment pe care mulți români îl mănâncă și care este plin de proteine și grăsimi sănătoase. Acesta este foarte gustos și are o mulțime de beneficii pentru organism.

Parmezanul este unul dintre produsele care ne oferă proteine și grăsimi sănătoase în același timp. El nu se adaugă doar în paste, ci și în salata de legume, cartofi sau friptură. Acest aliment are origini italienești, cunoscut în peninsulă ca „parmigiano”. El o brânză tare, obținută din lapte de vacă. Se bazează pe o consistență sfărâmicioasă și uscată, având în compoziție, pe lângă proteine și grăsimi, și minerale și foarte puțină lactoză.

Cum se face parmezanul

Pentru producerea parmezanului, italienii urmează un proces similar cu al producătorilor români de alimente din lapte. Primul pas este mulgerea vacilor. Laptele acestora se pune în cazane mari de cupru și se păstrează aici până în dimineața următoare.

parmezan

Alimentul care e plin de proteine și grăsimi sănătoase. Ce beneficii are. Sursa foto Dreamstime

În aceleași cazane se formează mai întâi straturile de smântână. Ele se îndepărtează ușor și se depozitează în vase separate, după care laptele încă semidegresat se combină cu laptele integral de la mulsul de dimineață. Apoi, amestecul se încălzește la foc mic, tot în cazane, și se adaugă fermenți lactici. Apare la un moment dat coagularea, iar asta ca un efect al adăugării cheagului de vițel. Atunci când găsim parmezanul pe rafturile din magazine, este deja matur de 1, 5 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unde se găsește parmezanul

Calupul de parmezan se depozitează pe parcursul a două sau trei veri. Cel mai des se face în regiunile Bologna, Regio Emilia, Parma, Modena și Mantua. „Parmigiano” este, de fapt, o prescurtare pentru „Grana parmigiano reggiano”.

parmezan

Alimentul care e plin de proteine și grăsimi sănătoase. Ce beneficii are. Sursa foto Dreamstime

Ce beneficii pentru sănătate are

Acest aliment este o sursă importantă de calciu, crucială pentru menținerea oaselor și a dinților puternici. Aportul adecvat de calciu susține și funcția nervoasă și sănătatea mușchilor. El conține vitamina A, esențială pentru menținerea sănătății pielii, vederii și funcției imunitare. Vitamina A joacă, de asemenea, un rol în creșterea și diferențierea celulelor.

Parmezanul oferă vitamina B12, importantă pentru producerea de globule roșii și menținerea funcției neurologice. Acest lucru este relevant în special pentru persoanele cu restricții alimentare care le limitează aportul de B12.