Ce produse lactate cumpără, de fapt, românii. Mult sunt din import și n-au văzut laptele
- Iulia Moraru
- 11 decembrie 2023, 19:01
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, atrage atenția că pe teritoriul României ajung produse ce pretind a fi din lapte, însă, acestea nu conțin de fapt nici măcar o urmă din acest lichid.
Florin Barbu spune că, în ciuda încurajărilor generale de a consuma unt, cașcaval și alte produse din lapte din diverse țări, acestea reprezintă, în realitate, un risc major pentru consumatori, deoarece nu sunt fabricate din lapte.
Produse din lapte care nu au văzut laptele
Ministrul Agriculturii îi încurajează pe români să procure alimente direct de la vânzătorii certificați.
Subliniază că, prin intermediul subvențiilor oferite în cadrul programului INVESTALIM pentru înființarea noilor unități de procesare, se urmărește promovarea produselor locale de calitate și reducerea deficitului în balanța comercială a produselor agro-alimentare.
„Toată lumea ne spune că aducem şi mâncăm unt şi alte produse, caşcaval, venite din Franţa, care, îţi spun, anumite categorii de produse nu au văzut lapte. Ideea noastră a fost în felul următor: să sprijinim sectorul zootehnic, am pus subvenţii foarte mari pentru a realiza cantităţi de lapte cât mai mari în România şi, prin proiectul INVESTALIM, să vină procesatori, să producem la noi în România şi unt, şi caşcaval, şi, practic, să consumăm produsele româneşti.
Sunt produse lactate şi produse din lapte care, practic, nu au văzut laptele! Spun că sunt din derivate din lapte. Aceste derivate pot să fie făcute din zer. Deci, în România intră produse care nu sunt de o calitate superioară”, a declarat Florin Barbu.
La ce să fie atenți cumpărătorii
Florin Barbu încurajează populația să aleagă să cumpere de la locurile în care este vizibil certificatul de producător.
Aceasta înseamnă că acei comercianți care afișează certificatul sunt, de fapt, producători locali susținuți financiar de Ministerul Agriculturii prin diverse programe de ajutor de stat.
În același timp, îi sfătuiește pe toți românii să opteze pentru achiziționarea directă a produselor acolo unde sunt etichetate corespunzător și unde se regăsește certificatul de producător, evitând intermediarii care nu dispun de acest document.
Florin Barbu nu crede că prețul pâinii va crește
Vorbind despre producția de cereale de anul acesta, Florin Barbu a spus că fermierii românii au exportat aproape zece milioane de tone numai de grâu.
Astfel că, situația țării noastre e una promițătoare și, prin urmare, nu există riscul ca prețul pâinii să crească de anul viitor.
„Deocamdată nu cred că poate să fie creștere. Prețul grâului în momentul de față este unul nu e satisfăcător pentru fermieri, dar, fiind transformat în făină și apoi în panificație, în pâine, eu cred că pentru consumatori este un preț satisfăcător.
Pentru fermieri nu este, de aceea venim cu forme de sprijin, astfel încât să le acoperim pierderile de producție”, a mai spus ministrul Agriculturii pentru profit.ro.