Moldova, noi măsuri pentru a facilita tranzitul de cereale din Ucraina

Moldova, noi măsuri pentru a facilita tranzitul de cereale din Ucraina Noi facilități adoptate la Chișinău. Sursa: Arhiva EVZ

Autoritățile din Republica Moldova au adoptat, joi, noi măsuri, ce au ca scop facilitarea tranzitului cerealelor ce provin din Ucraina, țară aflată în război cu Rusia.

Republica Moldova a adoptat noi măsuri pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul său. Mircea Păscăluță, secretar de stat în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltări Regionale de la Chișinău, a precizat, astăzi, că peste 50 de țări așteaptă cerealele din Ucraina și a detaliat sprijinul acordat de Republica Moldova.

Republica Moldova creează noi facilități pentru ca cerealele din Ucraina să tranziteze mai ușor teritoriul său

„Începând cu 1 decembrie, trenurile care sunt în tranzit nu mai sunt obligate să oprească la stația Reni, trecând prin Giurgiulești și Galați fără staționare. De asemenea, a fost stabilit un mecanism eficient de schimb de date, volumurile fiind coordonate între Ucraina, Moldova și România cu cinci zile mai înainte. O altă inițiativă prin care susținem Ucraina o constituie reducerea tarifelor de tranzit cu circa 30%, în funcție de cantitățile transportate. Majorarea capacității de tranzit este principalul obiectiv al eforturilor comunității internaționale pe filieră logistică, de aceea, trebuie să găsim cel mai bun mecanism astfel încât cantitățile tranzitate să permită Ucrainei să beneficieze de această reducere.

Cereale ucrainene/ Sursa: arhiva EVZ

Noile măsuri care facilitează tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova au fost prezentate astăzi, la Tulcea, la finele celei de-a șasea întâlnire a Grupului de lucru România-Ucraina-Republica Moldova-Comisia Europeană-Statele Unite ale Americii, înființat pentru asigurare fluxurilor necesare transporturilor de cereale ucrainene, notează RADOR Radio România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un scandal la nivel european, izbucnit în acest an

Cerealele ucrainene au devenit motiv de scandal încă din luna februarie a acestui an. La acel moment fermierii români acuzau o scădere a prețului cu 0,4 lei pe kilogramul de grâu. Ceea ce a însemnat un adevărat dezastru pentru producători. Drept urmare în lunile următoare s-a apelat la ajutor financiar. O parte a venit din partea Uniunii Europene, o parte din partea autorităților române. În total s-au promis 30 de milioane de euro ca sprijin. Cert este că suma nu a fost suficientă.