Măsurile Guvernului pentru a reduce deficitul bugetar. Salariile demnitarilor cresc
- Iulia Moraru
- 7 decembrie 2023, 19:28
Guvernul adoptă noi strategii de austeritate, având ca obiectiv reducerea deficitului bugetar. Cu toate acestea, în ciuda promisiunilor anterioare, majorările salariale pentru profesori se anunță modeste, iar sectorul Educației se confruntă cu o diminuare a resurselor financiare.
Ordonanța de urgență, elaborată în colaborare de către Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției, propune o serie de măsuri de austeritate.
Aceasta va fi supusă dezbaterilor guvernamentale după revenirea premierului Marcel Ciolacu din SUA.
Conform acesteia, salariile demnitarilor ar urma să înregistreze o creștere de 5% în anul următor. În timp ce salariile profesorilor ar cunoaște o majorare de 20%, distribuită în două etape.
Măsuri de austeritate propuse pentru reducerea deficitului bugetar
Elementul central al proiectului de ordonanță constă în întârzierea implementării unor articole din Legile educației. Acesta prevedea inițial ca procentul alocat Educației să atingă 15% din bugetul general consolidat.
Proiectul propune o amânare a punerii în aplicare a celor două articole, 134 și 147, din noile legi ale Educației Deca-Iohannis (198 și 199 din 2023), aceasta fiind programată pentru anul 2025.
Astfel, anul 2024 ar fi trebuit să fie primul an de implementare a legii educației Deca-Iohannis, fundamentată pe conceptul de România educată.
În această variantă de reformă, promisă de președinte și apropiații săi, punctul central consta în alocarea a 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație. Cuantificată pe bugetul actual, această sumă ar fi depășit 90 de miliarde de lei.
Profesorii primesc majorări cu 20% la salarii
Profesorii vor beneficia de creșteri salariale în anul viitor, cu o majorare totală de 20%, distribuită în două etape. În prima etapă, de la 1 ianuarie, se prevede o creștere de 13%, urmată de o a doua etapă, de la 1 august, cu o majorare suplimentară de 7%.
Asta chiar dacă majorările promise erau de 40%.
„(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:
- începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
- începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, arată draftul consultat de Economedia.ro.
Și demnitarii vor beneficia de majorări. Salariile acestora vor crește din 2024 cu 5%.
Concomitent, se amână creșterea contribuției la Pilonul II de pensii la 4,75%, programată inițial să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, așa cum a fost stabilită prin lege de către Parlament.
Noua dată propusă pentru implementare este 1 ianuarie 2026, amânând astfel această modificare cu doi ani.
Austeritate extinsă. Sunt suspendate sporurile și indemnizațiile
Simultan, toate sporurile, indemnizațiile și primele din cadrul sistemului bugetar sunt înghețate.
De asemenea, compensația pentru orele suplimentare se va realiza exclusiv sub forma acordării de timp liber.
În plus, plata drepturilor salariale câștigate în instanță va fi realizată treptat.
„Art. IX- (1) Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024, se va realiza astfel:
- în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
- în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
- în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
- în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
- în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu”.