Salariile profesorilor, majorate cu 15%. Propunerea Ministerului Educației

Salariile profesorilor, majorate cu 15%. Propunerea Ministerului Educației Sursa foto: Facebook

Profesorii din Republica Moldova au organizat un flashmob în mai multe instituții de învățământ din țară. Cadrele didactice cer salarii decente și mai multă protecție din partea autorităților.

Salariile profesorilor ar putea fi majorate cu 15%. Cadrele didactice din Republica Moldova cer, însă, salarii mai mari și protecție față de violențe la care sunt supuși mulți dintre ei. Ei cer o Lege anti-violență. După flashmob-ul organizat ieri de către profesori, în care și-au exprimat doleanțele, Ministerul Educației din Republica Moldova a propus o creștere a salariilor cu 15%. Majorarea ar urma să intre în vigoare din 2024.

„De la 1 ianuarie 2024, Guvernul își propune să crească salariile cadrelor didactice cu 15%. Valoarea de referință pentru cadrele didactice urmează să se majoreze de la 2.000 - la 2.300 de lei. Menționăm că majorările salariale pentru profesori sunt mai mari decât cele propuse pentru alte categorii de angajați”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Educației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bani pentru recalificare profesorilor

În ultimele luni, a mai transmis Ministerul Educației, au fost alocate circa 10 milioane de lei pentru formarea și recalificarea cadrelor didactice:

„În luna octombrie 2023, Guvernul a reușit să identifice resursele necesare pentru plata unică de 5 000 de lei pentru toate cadrele didactice și 3 000 de lei pentru personalul non-didactic, plăți care sunt în curs de achitare. Numărul total al beneficiarilor se ridică la 102 mii de persoane, în acest scop fiind alocate 450 milioane de lei”.

Cât ar trebui să fie salariile profesorilor din Republica Moldova

Ministrul Educației din Republica Moldova, Dan Perciu, declara la un post de radio că un salariu de 15 mii de lei ar fi potrivit pentru profesori. Perciun a subliniat că, în legea bugetului pentru anul 2024, sunt prevăzute anumite majorări de salarii. Ministrul a evitat însă să spună cu cât vor crește salariile personalului din Învățământ.

Dan Perciun

Dan Perciun / sursa foto: FB

Potrivit oficialului, sistemul educațional din Republica Moldova are, în prezent, un deficit de 7.000 de profesori și educatori, potrivit Radio Chișinău.

„Un salariu bun, după mine, ar fi în zona de 15 mii de lei, un pic peste salariul mediu pe economie. Cred că ăsta ar fi un salariu decent. Noi facem eforturi pentru a putea majora salariile în 2024”, a spus Dan Perciun.

Salariul unui profesor începător din Moldova este de peste 7.600 de lei, iar al unui profesor cu grad superior și cu o vechime în muncă de peste 20 de ani se ridică la 11.100 lei.